Οι Βραζιλιάνοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να «εμπιστεύονται» το εκλογικό τους σύστημα, την ακεραιότητα του οποίου αμφισβητεί ολοένα συχνότερα ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου, η διπλωματία των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  Νεντ Πράις, επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Βραζιλία έχει μακρά ιστορία ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών με υψηλή συμμετοχή», τόνισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις εκλογές, να έχουν εμπιστοσύνη στα εκλογικά της συστήματα και η Βραζιλία να μπορέσει για ακόμη μια φορά να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο τη διαρκή δύναμη της δημοκρατίας της» πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρου έχει μειώσει τη διαφορά του από τον προκάτοχο και κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον του εκλογικού συστήματος, ιδίως της ψηφιακής ψηφοφορίας, μοιάζοντας να βάζει τις βάσεις για να αμφισβητήσει ενδεχόμενη ήττα του στις φετινές εκλογές, κατ’ εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ το 2020 στις ΗΠΑ. Δηλώνει άλλωστε μέγας θαυμαστής του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου.

Πρόσφατα τον Ιούλιο τον Μπολσονάρου επισκέφθηκε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, που αναλαμβάνει συχνά να μεταφέρει –διακριτικά– λεπτά μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγές δήλωσαν πως ο Μπερνς είχε παροτρύνει τον Μπολσονάρου να σταματήσει τις επιθέσεις του στο εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, το Γραφείο Ασφάλειας των Θεσμών, μέρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας της Βραζιλίας, περιορίστηκε να αναφέρει ότι η συζήτηση των Μπολσονάρου και Μπερνς είναι «εμπιστευτική», ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας, ο Αουγκούστου Ελένου, διέψευσε πως επιδόθηκε τέτοιο μήνυμα: «Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για τις εκλογές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης