Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Τζουμπέι Γιασούντα, ο οποίος μόλις επέστρεψε στη χώρα του από τη Συρία όπου κρατούνταν όμηρος επί τρία χρόνια, επέμεινε σήμερα στη σημασία τα μέσα ενημέρωσης να πηγαίνουν στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις για να συγκεντρώνουν πληροφορίες, παρά τους κινδύνους.

«Ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές, είναι απολύτως απαραίτητο οι άνθρωποι να πηγαίνουν επί τόπου για να αναζητούν πληροφορίες, πρέπει οι δημοσιογράφοι να πηγαίνουν να βλέπουν τι συμβαίνει και να μην περιορίζονται στις πληροφορίες των εμπλεκόμενων πλευρών» τόνισε ο Γιασούντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος έκανε τις δηλώσεις αυτές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του, πριν από μία εβδομάδα.

Ο Γιασούντα, ο οποίος υποβλήθηκε σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων και φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, περιέγραφε επί περισσότερες από δύο ώρες τις συνθήκες της κράτησής του, οι οποίες ήταν συχνά σκληρές.

Δήλωσε ότι τον μετέφεραν σε διάφορα σημεία επανειλημμένα, ενώ μερικές φορές «τον εμπόδισαν να κάνει τον παραμικρό θόρυβο» και «μερικές φορές τού συμπεριφέρονταν καλά», δίνοντάς του ιδιαίτερα φαγητά και επιτρέποντάς του «να παρακολουθήσει τηλεόραση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαγωγείς του τον βιντεοσκοπούσαν συχνά. Έτσι ο Γιασούντα εμφανίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο σε ένα βίντεο τζιχνατιστικής οργάνωσης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ντυμένος με πορτοκαλί στολή, τον απειλούσαν ένοπλοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όμως ακόμη και ο ίδιος αγνοεί ποια οργάνωση τον κρατούσε επί 40 μήνες.

Μετέβη στη Συρία από την Τουρκία το 2015 «με στόχο να κάνει ρεπορτάζ για 20 ημέρες» και σχεδόν αμέσως τον έπιασαν όμηρο, ίσως αφού τον πρόδωσε ο οδηγός του.

Στο μεταξύ, πολλοί Ιάπωνες επικρίνουν τον Γιασούντα επειδή προκάλεσε προβλήματα στην κυβέρνηση. Για αυτόν τον λόγο ο δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη «σε όσους προκάλεσε ανησυχία», εκτιμώντας ότι «οι επικρίσεις είναι φυσικές» και ότι τις δέχεται «με την προϋπόθεση ότι βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης