Γιατί κρύβεται ο Ερντογάν;

Γιατί κρύβεται ο Ερντογάν;
Μερικές ώρες μετά την έναρξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του, ο Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, το πολιτικό του φέουδο.

Από τότε εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα Άγκυρα, και η απουσία του δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς παραμένει για τέταρτη μέρα χωρίς κάποια δημόσια εμφάνιση.

Η απουσία του αρχηγού του κράτους από την Άγκυρα προκαλεί πολλά σχόλια στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.«Ο κύριος Πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μετά το πραξικόπημα», έγραφε ένα μήνυμα στο Twitter. «Δεν μπορώ να το καταλάβω. Άραγε η πρωτεύουσα δεν είναι ασφαλής;», ειρωνεύθηκε το πρόσωπο που το έγραψε.

«Η πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα», έγραφε ένα άλλο μήνυμα στο Twitter. «Γιατί ο πρόεδρος ανακοινώνει από την Κωνσταντινούπολη ότι όλα είναι υπό έλεγχο; Γιατί εστάλησαν όλοι αυτοί οι στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη;», ερωτά μετα την ανακοίνωση πως 1.800 επιπλέον μέλη των δυνάμεων της τάξης απεστάλησαν στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας για να ενισχύσουν εκεί την ασφάλεια σε στρατηγικά σημεία.«Ο πρόεδρος παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στην Άγκυρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο αρχηγός του κράτους περνάει τα περισσότερα σαββατοκύριακά του στην Κωνσταντινούπολη και δεν θεώρησε απαραίτητο να επιστρέψει στην Άγκυρα, εφόσον ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη εκεί. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ζητούμε από τον λαό να παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι να βρεθούν όλοι οι συνεργοί», πρόσθεσε.Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, πιθανότατα ο Ερντογάν θα συμμετάσχει την Τετάρτη, στην Άγκυρα σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά την οποία θα ανακοινωθεί μια σημαντική απόφαση.Είναι σαφές ότι έως ότου επιτύχει τη βαθύτερη «σουλτανοποίηση», εκμεταλλευόμενος το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, ενισχύοντας παράλληλα το ηγεμονικό του προφίλ στο εσωτερικό της χώρας, ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις διώξεις.

Θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ασφάλεια που του παρέχει η Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι στρατιωτικοί αντίπαλοί του θα βιώνουν το «εξπρές του μεσονυκτίου»...

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016, 17:41