Γερμανικός Τύπος: Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών ο Β. Σόιμπλε;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, 10:00
Γερμανικός Τύπος: Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών ο Β. Σόιμπλε;
Παραπέμποντας στις απειλές ελληνικής αριστερής ομάδας ένοπλης πάλης, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλα παγιδευμένα δέματα, όπως αυτά που εστάλησαν σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα​, σύμφωνα με τη FAZ
«Παγιδευμένα πακέτα σε πολιτικούς και υπηρεσίες» είναι ο τίτλος του άρθρου, που αναφέρει: «Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν θέλουν προς το παρόν να κάνουν δηλώσεις για το αν απειλούνται πολιτικοί, υπηρεσίες και επιχειρήσεις στη χώρα από παγιδευμένα δέματα». 

Ο αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να έγινε στόχος της απόπειρας: «Παρά τα δανειακά πακέτα ύψους δισεκατομμυρίων και άλλων εκτεταμένων μέτρων στήριξης για τα οποία εγγυάται και η Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Θεωρείται σκληροπυρηνικός όσον αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας για τα μέτρα περικοπών που συνοδεύουν την οικονομική βοήθεια».

Στο άρθρο γίνεται και μια σύντομη αναφορά στη δράση oμάδων ένοπλης πάλης στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «υπάρχει μια ενεργή αριστερο-τρομοκρατική σκηνή που ευθύνεται για επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, όπως επίσης για αρκετά παγιδευμένα δέματα προς διευθύνσεις του εξωτερικού».

Πώς πέρασε το πακέτο από τα συστήματα ασφαλείας;

«Πώς μπόρεσε να περάσει από τόσους ελέγχους το παγιδευμένο πακέτο;», είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τον γερμανικό Τύπο. Η είδηση ότι και το δεύτερο πακέτο εστάλη από την οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Rheinische Post. «Σε έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίστηκε μια υπάλληλος. Τώρα είναι σίγουρο ότι το δέμα στάλθηκε από την Ελλάδα. Επιπλέον, το πακέτο που είχε σταλεί στον υπουργό Οικονομικών προερχόταν επίσης από την Ελλάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές».

Το 2011 είχε σταλεί πακέτο με εκρηκτικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι​
Με το «παγιδευμένο» πακέτο που στάλθηκε στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ασχολείται στην ηλεκτρονική της έκδοση και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ειδικότερα, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς δεν μπορεί να δοθεί μέχρι στιγμής απάντηση για το πώς μπορεί ένας φάκελος με εκρηκτικά να περάσει από υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως αυτά στο αεροδρόμιο;».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το περιστατικό συνδέεται και με παλαιότερες απόπειρες της συγκεκριμένης οργάνωσης εναντίον Ευρωπαίων πολιτικών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που στάλθηκε παγιδευμένο δέμα από την Αθήνα: μέλη της οργάνωσης "Πυρήνες της φωτιάς" είχαν στείλει ήδη το 2011 πακέτο με εκρηκτικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι» εξηγεί.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, 10:25