Με τους εκλέκτορές της να αυξάνονται στους 29 για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 10,7% του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων, η Φλόριντα αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο ευμετάβλητη από τις αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά. Στις τελευταίες τέσσερις προεδρικές αναμετρήσεις, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν «κερδίσει» την πολιτεία από δύο φορές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το ποσοστό της νίκης του ενός κόμματος επί του άλλου υπερέβη το 6% ήταν το 1988.

Προϋπόθεση για να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ο Μπαράκ Ομπάμα είναι το να «πάρει» τη Φλόριντα. Συνθήκη ικανή αλλά όχι και απαραίτητα αναγκαία. Διότι, αν κερδίσει στις περισσότερες από τις υπόλοιπες πολιτείες-κλειδιά, πράγμα δύσκολο αλλά θεωρητικά όχι και τόσο αδύνατον, έχει την «πολυτέλεια» να χάσει τη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Μιτ Ρόμνεϊ όμως δεν ισχύει το ίδιο, αφού χωρίς τη Φλόριντα θα πρέπει να κερδίσει κάθε πολιτεία που κλίνει προς τους Ρεπουμπλικανούς, συν τη Βιρτζίνια, την Άιοβα, το Οχάιο, το Κολοράντο, τη Νεβάδα και το Νιου Χάμσιρ – και να κερδίσει και άλλους δύο εκλέκτορες.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται να έχει με το μέρος του την οικονομία της Φλόριντα. Το ποσοστό ανεργίας της πολιτείας για τον Ιούλιο ήταν 8,8%, λίγο υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Η συνεχώς μειούμενη ροή συνταξιούχων στην ηλιόλουστη πολιτεία έχει ρίξει στα τάρταρα τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος προβλέπεται να ξαναρχίσει να ανακάμπτει, αλλά ακόμη δεν έχει συνέλθει από την ύφεση.

Ο Ομπάμα από την άλλη διαθέτει 77 προεκλογικά γραφεία σε σχέση με τα 47 του Ρόμνεϊ στη Φλόριντα, όμως ενδέχεται να πάρει με το μέρος του τις πολυάριθμες μειονότητες της Φλόριντα και να ευνοηθεί και από τη δημογραφική σύσταση των ψηφοφόρων. Από τους 11.636.680 ψηφοφόρους, το 53% είναι γυναίκες και ο Ομπάμα προηγείται με 9% έναντι του Ρόμνεΐ στον γυναικείο πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ουσιαστικά δεν αφορούν στο σύνολο της πολιτείας. Πολλές κομητείες της Φλόριντα είναι παραδοσιακά σταθερές στις πεποιθήσεις τους και στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν κι έτσι στην πραγματικότητα λίγες κομητείες στο κέντρο της μεγάλης πολιτείας κρίνουν τελικά το συνολικό αποτέλεσμα. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους στη «χτυπημένη» από τους τυφώνες Τάμπα και μάλιστα σε εποχή τυφώνων, όπως δεν αποτελεί και σύμπτωση ότι τα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα στη Φλόριντα βρίσκονται παρομοίως στην Τάμπα.

Ανάμεσα στο 2004, όταν ο Τζορτζ Μπους κέρδισε τη Φλόριντα με 5%, και το 2008, όταν την κέρδισε ο Ομπάμα με 3%, μόνο τέσσερις από τις 67 κομητείες της Φλόριντα άλλαξαν από Ρεπουμπλικανικές σε Δημοκρατικές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτήν τη στιγμή ο Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται να προηγείται του Δημοκρατικού νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με 49% έναντι 48%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC, συνεχίζει όμως να υπάρχει ένα 3-4% αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι και εκτιμάται ότι είναι αυτοί που θα κρίνουν ουσιαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης