Γιγαντιαία γάτα 2.200 ετών χαραγμένη σε λόφο του Περού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 13:52
Γιγαντιαία γάτα 2.200 ετών χαραγμένη σε λόφο του Περού

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν μια γιγάντια γάτα χαραγμένη σε λόφο της Νάσκα, η οποία είναι γνωστή για τις γραμμές και τα σχέδια που παρατηρούνται στα εδάφη της και θεωρούνται επικλήσεις στους θεούς.

Πρόκειται για χάραξη ηλικίας 2.200 ετών, καθώς χρονολογείται περί το 200 π.Χ., που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης της θρυλικής αρχαιολογικής περιοχής από ειδικούς.

Κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξη του γεώγλυφου αυτού, όπως ονομάζονται οι γραμμές και τα σχέδια στην έρημο της περιοχής και ανακαλύφθηκε όταν έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας παρατηρητηρίου των γνωστών σχεδίων, στην κορυφή του λόφου αυτού.

Το ανάγλυφο αιλουροειδούς, μήκους 37 μέτρων, ήταν δυσδιάκριτο, καθώς είχε σχεδόν σβηστεί, αλλά με τον κατάλληλο καθαρισμό εμφανίζεται πλέον καθαρά στην έρημο της Νάσκα, που αποτελεί χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χρονολογείται μάλιστα στην περίοδο των Παράκας, που τοποθετείται από το 500 π.Χ. έως το 200 μ.Χ., άρα προγενέστερο των γνωστών σχεδίων της Νάσκα, που χρονολογούνται από το 200 μ.Χ. έως το 700 μ.Χ. και έχουν και εκείνα ζώα ως κύριο θέμα τους.

Πηγή: BBC

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 13:59