Γιλντιρίμ: «Eπικίνδυνες» και «προκλητικές» οι ανακοινώσεις για τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Βόρειο Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 04:58
Γιλντιρίμ: «Eπικίνδυνες» και «προκλητικές» οι ανακοινώσεις για τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Βόρειο Ιράκ
«Επικίνδυνες και προκλητικές» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βαγδάτης σχετικά με την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στη Μπασίκα του βορείου Ιράκ.

«Υπάρχουν εκεί στρατιώτες από 60 και πλέον χώρες οι οποίες μάλιστα δεν βρίσκονται και κοντά στο Ιράκ και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στο όνομα της ανθρωπότητας», είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι η τουρκική δύναμη «βρίσκεται εκεί εδώ και μεγάλο διάστημα. Η στάση μας δεν είναι εχθρική εναντίον των εδαφών και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Φέρουμε ευθύνη για τη γαλήνη στην περιοχή. Αντί να κολλά σε τέτοια πράγματα, η κυβέρνηση της Βαγδάτης ας πράξει πρώτα τα δέοντα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται στο έδαφός της και πλήττει την Τουρκία κι ας μιλήσει μετά». Ο Γιλντιρίμ αναφερόταν στο ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα δηλώνει η Βαγδάτη είπε «αυτά δεν έχουν αξία. Για ποιο λόγο κάνει αυτές τις ανακοινώσεις το Ιράκ, θα μου επιτρέψετε να το πούμε όταν έλθει η ώρα».

Ως προς το θέμα της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το σχετικό αίτημα του Ιράκ, ο Γιλντιρίμ είπε «ο καθένας μπορεί να ζητήσει συνεδρίαση στον ΟΗΕ, αλλά πάντα γίνεται ό,τι θέλουν τα πέντε μόνιμα μέλη και οι 196 χώρες αναγκάζονται να υπακούσουν. Για το λόγο αυτό, μέρα με τη μέρα αμφισβητείται το κύρος του ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να αναδομηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 04:58