Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με εκπροσώπους του γυναικείου πληθυσμού σε πολλές χώρες της Δύσης να έχει βγει στους δρόμους, καταγγέλλοντας τον για ρητορική μίσους κατά το «ασθενές» φύλο, όπως και «την τάση του προς τον σεξισμό».

Εκτιμάται πως οι προγραμματισμένες πορείες σε όλο τον κόσμο φθάνουν τις 700, με τη μεγαλύτερη να πραγματοποιείται στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουάσινγκτον​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Τραμπ, κάλεσαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των δύο φύλων και να σταματήσει να προχωρεί σε δηλώσεις που υποτιμούν τις γυναίκες και ενισχύουν τις διακρίσεις -εις βάρος τους- σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Τα social media διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην οργάνωση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων, με το hashtag #WomensMarch να συνοδεύει σχεδόν κάθε ανάρτηση που αφορά τις διαδηλώσεις αυτές.

Στο Λονδίνο τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν μεταξύ άλλων: «Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι» και «Παλιογυναίκες, ενωθείτε» (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό «nasty woman» που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής προεκλογικής περιόδου). Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, καθώς και…ΑνταρκτικήΕκτιμάται πως οι προγραμματισμένες πορείες σε όλο τον κόσμο φθάνουν τις 700, με τη μεγαλύτερη να πραγματοποιείται στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουάσινγκτον. Αρκετές από τις γυναίκες επέλεξαν να φορέσουν ροζ σκουφάκια με αυτιά, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα: «Αυτό το γατάκι δαγκώνει».

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βιέννη, Γενεύη, Άμστερνταμ. Με τον προβληματισμό σε επίπεδο ηγεσίας να εντείνεται για τις προθέσεις του Τραμπ, ειδικά μετά τη «διχαστική» -όπως χαρακτηρίστηκε- επίσημη ομιλία του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, χιλιάδες γυναίκες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαδήλωσαν κατά του σεξισμού. Παρόμοια εικόνα και σε πολλές πόλεις της Ασίας. Διαδηλώσεις έγιναν και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, καθώς και…Ανταρκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι» στον Τραμπ

Με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστίας, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τον πόλεμο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

​Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αφορμή την εκλογή Τραμπ

Μάλιστα, μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο».
Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αφορμή την εκλογή Τραμπ.



Βίντεο-φωτογραφίες από όλο τον κόσμο

Σικάγο

Σαιντ Λούις

Ουάσινγκτον

Αυστραλία

Λονδίνο

Λονδίνο

Πλατεία Τραφάλγκαρ

Παρίσι

Ουάσινγκτον

Σαιντ Λούις

Σικάγο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης