Γιόρτασαν την 65η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 04:59
Γιόρτασαν την 65η επέτειο  από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 65η επέτειος βομβαρδισμού της Χιροσίμα, στην Ιαπωνία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια.

Η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα δήλωσε: «Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα».

Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010, 05:03