Στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων ξεχύθηκαν οι υποστηρικτές του μεγάλου νικητή των ιρανικών εκλογών, του Χασάν Ρουχανί. Οι πολίτες ελπίζουν πως η εκλογή του, με ποσοστό που ξεπερνά το 50%, δίνει ελπίδα στη χώρα.

«Ζήτω οι μεταρρυθμίσεις» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των πολιτών. Το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο, έκανε λόγο για νίκη της σοφίας και της μετριοπάθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρουχάνι εμφανίστηκε ενωτικός και είπε πως δημιουργείται νέα ευκαιρία στη διεθνή αρένα για όσους σέβονται τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την ελεύθερη διαπραγμάτευση. Από εδώ και στο εξής θα φανούν και οι σχέσεις του με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ήδη τον συνεχάρη. Στο Ιράν πάντως ήταν γνωστό ότι ο Ανώτατος Ηγέτης υποστήριζε την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου της Τεχεράνης, ο οποίος ήρθε δεύτερος με διαφορά.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ελπίδα πως θα βρεθεί διπλωματική λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Λονδίνο καλεί τον Ρουχανί να θέσει σε διαφορετική ρότα τη χώρα και το Παρίσι κάνει λόγο για μεγάλες προσδοκίες.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης