«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη χρηματοδότηση της στην Ισπανία και το Μαρόκο για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να διαχειριστούν την αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου, ωστόσο ο προϋπολογισµός της ΕΕ είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στους δύο μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έχει προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες πρόσφυγες που διασώθηκαν στη θάλασσα και τους οποίους κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε να προσφέρει στέγαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανήρτησε σήμερα στο twitter ένα αντίγραφο επιστολής με την οποία τόνισε στον Σάντσεθ ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να αυξήσει την οικονομική βοήθεια στην Ισπανία και το Μαρόκο.

Ενώ τα κοινοτικά κονδύλια για τη Βόρεια Αφρική είναι περιορισμένα «μόλις έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια για αυτό το πρόγραμμα, θα αυξηθούν εκ νέου και φέτος και το 2019», ανέφερε ο Γιούνκερ, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Η Μαδρίτη αναμένει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα στάδια των αφίξεων μεταναστών και ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι η ΕΕ χειρίζεται ως προτεραιότητα το ισπανικό αίτημα για επείγουσα βοήθεια για την συνοριοφυλακή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιούνκερ επίσης αναφέρθηκε και σε επιστολή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αγωνία του για την αύξηση των αφίξεων μεταναστών στην Ισπανία σε περίπου 24.000 αυτό το χρόνο, σχεδόν ίδιος αριθμός με ολόκληρο το 2017.

Τον Ιούλιο η ΕΕ συμφώνησε να δαπανήσει 55 εκατομμύρια ευρώ προς βοήθεια στην Τυνησία και το Μαρόκο για τη διαχείριση των συνόρων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης