Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε σήμερα τις προτάσεις της οι οποίες θα περιόριζαν την κατάργηση, από τον επόμενο χρόνο, των χρεώσεων στις υπηρεσίες τηλεφωνικής περιαγωγής έπειτα από επικρίσεις που διατυπώθηκαν ότι οι κανόνες πρέπει να είναι πιο ευνοϊκοί για τους πελάτες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Σε μια δραματική κίνηση τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευση κανόνων για τη “δίκαιη χρήση” από αξιωματούχους ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ημερών που οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό χωρίς να τους επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε εντολή για την αναθεώρηση του κειμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνοντας πως σ’ ένα προσχέδιο της πολιτικής “δίκαιας χρήσης” που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μια σημείωση στην ιστοσελίδα της Επιτροπής αναφέρει: “Οι υπηρεσίες της Επιτροπής απέσυραν, με οδηγίες του προέδρου Γιούνκερ, το προσχέδιο και εργάζονται πάνω σε μια νέα εκδοχή”.

Η νέα πρόταση θα υποβληθεί “σύντομα”, αναφέρεται σε μια άλλη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως από το 2007 οι κανόνες της ΕΕ έχουν βοηθήσει ώστε να μειωθούν κατά 90% οι χρεώσεις περιαγωγής για τηλεφωνήματα και δεδομένα.

“Αντίθετα απ΄ό,τι αναφέρουν πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ, οι χρεώσεις περιαγωγής θα εξαλειφθούν εντελώς έως τον Ιούνιο του 2017. Τελεία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή “μεγάλη επιτυχία” για τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πρόταση που κατατέθηκε τη Δευτέρα οι εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν χρεώσεις περιαγωγής στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο εξωτερικό για περισσότερες από 90 ημέρες τον χρόνο ή περισσότερες από 30 ημέρες στη σειρά. Ο Βίντερσταϊν δήλωσε ότι κατά μέσο όρο οι πολίτες της ΕΕ περνούν 12 ημέρες του χρόνου στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην προεδρία της Επιτροπής, χαιρέτισε την κίνηση του Γιούνκερ και είπε πως ο κόσμος περιμένει από εκείνον να εκπληρώσει υποσχέσεις πολλών χρόνων ότι θα σταματήσει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από το να προσθέτουν χρεώσεις όταν οι συνδρομητές τους χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ,

“Η πίεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδίδει καρπούς”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γερμανός πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

“Πιέζουμε προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής για τους ευρωπαίους καταναλωτές το 2017 με πλήρη διαφάνεια. Το υποσχεθήκαμε στους πολίτες και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ένα ισχυρό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση την ερχόμενη εβδομάδα”.

Ο Γιούνκερ θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη και αξιωματούχοι λένε πως είναι πιθανό να περιλάβει σε αυτήν προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων που υφίστανται ακόμη στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης