Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κατάφεραν να άρουν το αδιέξοδο για το Brexit στη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όμως θα συναντηθούν ξανά πριν από τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν οι ίδιοι σε μια κοινή ανακοίνωσή τους.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Προέτρεψαν τις ομάδες τους να συνεχίσουμε να εξετάζουν τις επιλογές σε θετικό πνεύμα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόβλεψη για το «backstop» στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε σήμερα ότι επιτεύχθηκε πρόοδος προς την επίλυση του αδιέξοδου σχετικά με τις διευθετήσεις για το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διασφάλιση αυτών των αλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπογράμμισα την ανάγκη που έχουμε να δούμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές σχετικά με το backstop, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι αόριστο. Ότι αυτό είναι το ζητούμενο… Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης» δήλωσε η Μέι, σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Το γοργόν και χάριν έχει και είναι προς το συμφέρον και των δύο μας, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο. Επομένως, καταγράψαμε πρόοδο».

Πάντως, στη σημερινή ανακοίνωση Λονδίνου και Βρυξελλών, δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας για το διαζύγιο, αλλά κυρίως να «υπάρξουν τροποποιήσεις» στην πολιτική διακήρυξη, που θα τη συνοδεύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης