Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στο μπλοκ χωρών των δυτικών Βαλκανίων για να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και να ενισχύσει την ίδια την Ενωση, δηλώνει ο επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Γιοχάνες Χαν.

«Υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία μεταξύ των χωρών μελών να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης (από ό,τι πριν από έναν χρόνο)», δηλώνει ο Γιοχάνες Χαν στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλβανία, η ΠΓΔ της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κόσοβο επιδιώκουν να αποκτήσουν το στάτους της υποψήφιας χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων σημαντική για σειρά θεμάτων όπως είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη ή από το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνειδητοποίησαν ότι «η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί στα Βαλκάνια και ότι η προοπτική της ένταξης στην Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας», εξηγεί ο Γιοχάνες Χαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δυτικά Βαλκάνια και τα 20 εκατομμύρια του πληθυσμού τους που επιθυμούν να αναπτύξουν την ευημερία τους αποτελούν μία πολύ ελκυστική αγορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι «ένα νέο μέλος δεν αποτελεί βάρος αλλά πλούτο».

Ο Γιοχάνες Χαν διευκρινίζει ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων διότι θα είχε διασπαστικές συνέπειες. Αντίθετα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί η δυνατότητα στις ασθενέστερες χώρες να καλύψουν τη διαφορά για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης