Γυρίζοντας τον χρόνο 11 χρόνια πίσω

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 08:00
Γυρίζοντας τον χρόνο 11 χρόνια πίσω
Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, οι παγκόσμιες ισορροπίες άλλαξαν για πάντα, ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο που στοίχισαν τη ζωή σε 2.977 ανθρώπους.

Η πτώση των δίδυμων πύργων, έπειτα από την πρόσκρουση αεροπλάνων που είχαν καταληφθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, πάγωσαν την ανθρωπότητα, ενώ πρόκειται για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως σήμερα.

Δύο από τις βασικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενάντια σε Αφγανιστάν - στις 7 Οκτωβρίου του 2001 - και στο Ιράκ - στις 20 Μαρτίου του 2003 - στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δεν πιστεύει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν αυτός που οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση. Αντιθέτως, πολλοί πιστεύουν ότι υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και ότι είχαν τοποθετηθεί στα κτίρια εκρηκτικοί μηχανισμοί με εντολή της κυβέρνησης.


Σήμερα τον λόγο θα έχουν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων. Για πρώτη φορά, οι φωνές που θα ακουστούν, θα ανήκουν μόνο στους συγγενείς των νεκρών, ενώ ούτε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, θα βγάλει λόγο.

Το ονόματα των 2.977 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου θα διαβαστούν από τους αγαπημένους τους, φίλους και συγγενείς.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 08:13