Να τερματίσουν τη μεταξύ τους πολεμική αντιπαράθεση και να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες, με σκοπό να συνεργαστούν σε κοινά αναπτυξιακά προγράμματα, συμφώνησαν σήμερα το Σουδάν και το Τσαντ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, επισκέφθηκε αιφνιδίως το Χαρτούμ, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της χώρας, Όμαρ Χάσαν αλ Μπεσίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντεμπί δήλωσε αργότερα: «Ήρθα με ανοικτή καρδιά και ανοικτά χέρια, για να γυρίσω μία νέα σελίδα στις σχέσεις Σουδάν-Τσαντ» και κάλεσε τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης του Τσαντ, οι οποίες έχουν στρατόπεδα στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, να λάβουν μέρος στις εκλογές στο Τσαντ και να κερδίσουν την εξουσία με την κάλπη και όχι με τις σφαίρες.

Ο σύμβουλος του Σουδανού προέδρου, Γάζι Σαλαχεντίν, είπε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο, με το οποίο δεσμεύονται αμοιβαία ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα φιλοξενεί στο έδαφός της δυνάμεις ανταρτών από την άλλη πλευρά και ότι οι αντάρτες αυτοί θα ενθαρρυνθούν να λάβουν μέρος σε εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες.

Επίσης -σύμφωνα με Σουδανούς αξιωματούχους- προσκάλεσε τον Μπεσίρ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, να επισκεφθεί την Τζαμένα τις προσεχείς ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης