Τουλάχιστον ακόμη 18 πρόσωπα συνελήφθησαν στην Κίνα στα πλαίσια των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενέχεται η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την εταιρεία.

Η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε αργά χθες, μέσω του ιστότοπού της, πως η αστυνομία στην πόλη Ζενγκζού, στο κέντρο της χώρας, «πρόσφατα προσήγαγε, σύμφωνα με τον νόμο, 18 υπαλλήλους της GlaxoSmithKline και κάποιο από το ιατρικό προσωπικό», χωρίς όμως να δίνει άλλες λεπτομέρειες για τους κρατούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο Τύπου της τοπικής αστυνομίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε πως «δεν είναι εν γνώσει της κατάστασης» και απέφυγε άλλα σχόλια ενώ η εταιρεία δεν στάθηκε δυνατόν να πεισθεί να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προηγουμένως η κινεζική αστυνομία είχε ανακοινώσει την κράτηση τεσσάρων Κινέζων, διευθυντικών στελεχών της GSK, υπό το βάρος των κατηγοριών ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία είχε διοχετεύσει περίπου 3 δισεκ. γιουάν (489 εκατ. δολάρια) σε ταξιδιωτικές εταιρείες για να διευκολύνει δωροδοκίες προς γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα έγραψε πως ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας «είναι ύποπτοι για δωροδοκία γιατρών, από τους οποίους ζητούσαν να συνταγογραφούν περισσότεα φάρμακα προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεών της, ενώ την ίδια στιγμή αύξαινε τις τιμές των σκευασμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή επικαλείται μάλιστα δηλώσεις ενός στελέχους, ονόματι Λι, ο οποίος ισχυρίζεται πως ήταν διευθυντής περιφερειακών πωλήσεων της GSK υπεύθυνος για την διάθεση αναπνευστικών σκευασμάτων σε πάνω από 10 νοσοκομεία της Ζενγκζού και περιέγραψε με πάσα λεπτομέρεια τον τρόπο που είχε οργανωθεί ο δίκτυο διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «γιατροί προσκαλούνταν σε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά συνέδρια, με στόχο να ευξηθεί η επιρροή στους τομείς τους», ενώ παράλληλα καλλιεργούνταν οι καλές προσωπικές σχέσεις με αυτούς «προσφέροντάς τους ανεξάντλητες γαστριμαρικές απολαύσεις, προσφέροντάς τους ακόμη και χρήματα, προκειμένου να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα».

«Μάλιστα μία 35χρονη ιατρική επισκέπτρια, ονόματι Ουάνγκ, που εργαζόταν υπό την καθοδήγηση του Λι, δήλωσε πως πήγαινε στα γραφεία των γιατρών για να τους προσφέρει κάθε είδους συνδρομή κι υπηρεσία, ακόμη και σεξουαλικής φύσεως», προσέθεσε το πρακτορείο.

Η ίδια δήλωσε πως τα ανώτερα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας γνώριζαν τις πρακτικές αυτές και μάλιστα ορισμένοι διευθυντές έδιναν σαφείς προτροπές στα τμήματα πωλήσεων να δωροδοκούν τους γιατρούς με χρήματα, ή δυνατότητα να παρακολουθούν συνέδρια. Ορισμένοι γιατροί, μάλιστα, έπαιρναν τα χρήματα ακόμη κι όταν δεν υπήρχαν συνέδρια κι η Ουάνγκ πλαστογραφούσε υλικό συνεδρίων προκειμένου να υπάρξει το σχετικό κονδύλι από την εταιρεία.

Η GSK παραδέχθηκε πως ορισμένοι Κινέζοι διευθυντές της εμφανίζονται να έχουν παραβεί τους νόμους, όμως ο εκτελεστικός διευθυντής της Άντριου Ουΐτι δήλωσε την Τετάρτη πως η κεντρική διοίκηση δεν γνώριζε το παραμικρό από την παρανομία τούτη.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης