H Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι. Γιορτάζει τα 360 γενέθλιά του άνδρα που ευρέως πιστώνεται με την επινόηση του πιάνου.

Ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι γεννήθηκε στις 4 Μαίου 1655 στην Πάντουα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (σημερινή Πάντοβα Ιταλίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του και η ανακάλυψή του δεν ήταν αρκετά γνωστή ενόσω αυτός ζούσε. Γύρω στο 1690 πήγε από την Πάντοβα στη Φλωρεντία, μετά από πρόσκληση τού πρίγκιπα Φερδινάνδου των Μεδίκων, έχοντας εδραιώσει την φήμη του ως κατασκευαστής αρπίχορδων οργάνων (σπινέτο, τσέμπαλο, κ.α).

Ο Κριστοφόρι επινόησε το πιάνο γύρω στο 1709 και, σύμφωνα με πηγές της εποχής του, υπήρχαν το 1711 τέσσερα πιάνα. Το 1713 ο Φερδινάνδος πέθανε και ο Κριστοφόρι παρέμεινε στην υπηρεσία του μεγάλου δούκα Κόζιμο Γ΄. Αργότερα (1716) ορίστηκε υπεύθυνος για τη φροντίδα τής συλλογής οργάνων που είχε συγκεντρώσει ο Φερδινάνδος. Από τα 84 όργανα, τα 7 ήταν κατασκευής του Κριστοφόρι.

Ο Ιταλός οργανοποιός είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε μικρά σφυριά για να πλήττονται αντί να νύσσονται οι χορδές και έτσι έδωσε την δυνατότητα στον ήχο να γίνεται απαλότερος (piano) ή εντονότερος (forte), ανάλογα με την πίεση που ασκούσε στα πλήκτρα ο εκτελεστής. Γι’ αυτό στην αρχή ο νέος τύπος του πληκτροφόρου οργάνου που πρότεινε, ονομάσθηκε pianoforte ή fortepiano και με την πάροδο του χρόνου επικράτησε η ονομασία πιάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κριστοφόρι τελειοποίησε το πιάνο μέχρι τού σημείου ώστε, από το 1726, είχε φτάσει, ως προς τα ουσιαστικά του στοιχεία, στην ολοκλήρωση τού σύγχρονου πιάνου. Το σχέδιο του δεν ήταν ευρύτερα γνωστό στην Ιταλία, αλλά φρόντισε να το διαδώσει στον ευρωπαϊκό χώρο με ένα άρθρο του ο συμπατριώτης του τεχνοκριτικός Σιπιόνε Μαφέι (1675-1755).

Ο Μπαρολομέο Κριστοφόρι πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1731, σε ηλικία 75 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης