Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στο BBC μίλησε για την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία και τον κολοσσιαίο κίνδυνο που υποβόσκει εξαιτίας της ύπαρξης πυρηνικών όπλων . Παράλληλα, απεύθυνε δημόσια έκκληση για την καταστροφή τους.

Όπως δήλωσε ο Γκορμπατσόφ όσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής και ιδιαίτερα  πυρηνικά όπλα ο κίνδυνος παραμένει κολοσσιαίος. Όλες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, οι σημερινές σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση δεν είναι καλές ενώ «υπάρχει πόλεμος ψυχρούτσικος». Συνεχίζοντας ανέφερε πως σε πολλές  περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις και  πυρά ενώ αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού κάτι που δεν είναι επιθυμητό.  

Έπειτα  από εξάμηνο διάλογο κωφών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν στις αρχές του Αυγούστου το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), που καταργεί την χρήση – από τις δύο μεγάλες δυνάμεις- των χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και έθεσε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου, στην συνέχεια την επομένη από την Μόσχα, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης