Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη ισπανική εφημερίδα El Pais.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ΄ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είπε ωστόσο ότι υπάρχει «ο κίνδυνος της βίας» εκ μέρους του «Μαδούρο και του καθεστώτος του», που χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς». «Σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», είπε.

Ο πρόεδρος τη Εθνοσυνέλευσης άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι σίγουρος πως μια δεδομένη στιγμή ο στρατός θα καταλήξει διαδηλώνοντας μαζικά τη δυσαρέσκειά του και θα εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να τεθεί στο πλευρό του Συντάγματος. Και όχι μόνο επειδή εμείς προτείνουμε αμνηστία και εγγυήσεις», δηλώνει στη συνέντευξη αυτή ο Χουάν Γκoυαϊδό.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και πως ως εκ τούτου είχε την ευθύνη ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αναγνωρίστηκε ως πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, και, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσαν ότι θα τον αναγνωρίσουν έως την Κυριακή αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, κάλεσε σήμερα την Ισπανία να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό «σήμερα κιόλας» και να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον ορισμένων μελών του καθεστώτος του Μαδούρο.

Ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο οποίος τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ζει εξόριστος στην ισπανική πρωτεύουσα, απέρριψε την πρόταση, την οποία υποστηρίζει η Ισπανία, για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με σκοπό να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα.

«Μια ομάδα επαφής δεν είναι τίποτα άλλο από ένας κεκαλυμμένος διάλογος για να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να αναπνεύσει. Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας αυτό πρέπει να γίνει με σκοπό να προσδιοριστεί πώς ο Μαδούρο πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε ο αντίπαλος του τσαβικού καθεστώτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης