Σε τροχιά κλιμακούμενης σύγκρουσης οδεύουν οι σχέσεις ανάμεσα στο εκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο. Ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Χουάν Γκουαϊντό, το οποίο ο Μαδούρο δεν αναγνωρίζει έχοντας μεταφέρει τις νομοθετικές εξουσίες στην επίσης εκλεγμένη Συντακτική Συνέλευση, ανεβάζει τους τόνους ξεκινώντας προσπάθεια απομάκρυνσης του Μαδούρο από το αξίωμά του.

«Ιστορική απόφαση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετρημένες οι ημέρες του τσαβιστή Μαδούρο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας;Σε συνεδρίαση οι βουλευτές του σώματος αμφισβήτησαν τη δύναμη του προέδρου της χώρας, τον κατηγόρησαν ως σφετεριστή της εξουσίας και δήλωσαν ότι στο εξής όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι άκυρες. «Ελήφθη μια ιστορική απόφαση» δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ο Χουάν Γκουαϊντό. «Ζήτησα από τη γραμματεία να αποστείλει την απόφαση σε όλο το διπλωματικό σώμα που έχει διαπιστευτεί στη χώρα, ότι η Βουλή αναλαμβάνει τις εξουσίες που προβλέπονται από το σύνταγμά μας στα άρθρα 233, 333 και 350, τα οποία μας επιτρέπουν καθαρά να σταματήσουμε την υφαρπαγή της εξουσίας από την μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές. Ο Θεός να ευλογεί τη Βενεζουέλα και τους βουλευτές μας που αναλαμβάνουν μια ιστορική ευθύνη για τη χώρα».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι Συντακτική Συνέλευση προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μαδούρο αποφάσισε να ενεργοποιήσει το θεσμό, διότι ήταν αδύνατο να κυβερνήσει τη χώρα από τότε που έχασε την πλειοψηφία στη βουλή στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται σαφώς για συνταγματική εκτροπή, η οποία δεν του επιτρέπει να επικαλείται τώρα το ίδιο το σύνταγμα για να κατηγορεί την αντιπολίτευση για παιγνίδια εξουσίας, όπως έκανε μιλώντας σε συνάντησή του με επικεφαλής του στρατού.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε το δημοκρατικά εκλεγμένο κοιοβούλιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν άγνωστος μέχρι τώρα ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊντό θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές«Σε αυτούς που θέλουν να κάνουν αστεία με το σύνταγμα, τους λέω να ηρεμήσουν. Ας αφήσουμε την αντιπολίτευση να παίξει το παιγνίδι της γελοιοποίησης, δεδομένου ότι υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα, υπάρχει νόμος, υπάρχει και το Ανώτατο Δικαστήριο που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αυτοί που θέλουν να κάνουν αστεία με το σύνταγμα και να παίξουν πολιτικά παιγνίδια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το σύνταγμα, τους νόμους και τη δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους».

Πηγές από το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκέπτονται να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊντό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον οποίο εξέφρασε τη «σταθερή υποστήριξη» των ΗΠΑ «στη μοναδική δημοκρατική και νόμιμη οντότητα στη χώρα». Οι ΗΠΑ όπως και η Ε.Ε. έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ης του περασμένου Μαΐου για δεύτερη προεδρική θητεία Μαδούρο.
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης