Το ανώτατο δικαστήριο στη Γουατεμάλα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απαγόρευσε στην κόρη του άλλοτε επικεφαλής της στρατιωτικής δικτατορίας Εφρέν Ρίος Μοντ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Ιούνιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της κόρης του Ρίος Μοντ, της δεξιάς πολιτικού Σούρι Ρίος, εναντίον της πρωτόδικης απόφασης να της στερηθεί το δικαίωμα να είναι υποψήφια για την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο επικαλέστηκε στο σκεπτικό της απόφασής του άρθρο του Συντάγματος της χώρας που απαγορεύει σε στενούς συγγενείς των ηγετών του στρατιωτικού πραξικοπήματος να θέσουν υποψηφιότητα για τα αξιώματα του προέδρου ή του αντιπροέδρου, ή να υπηρετήσουν σε αυτά.

Ο δικηγόρος της Ρίος, που θέλει να διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση. Η Ρίος ανέφερε μέσω Twitter ότι θα δώσει απάντηση στην απόφαση.

Η εκλογική επιτροπή είχε στη διάθεσή της προθεσμία έως σήμερα Τρίτη για να ακυρώσει την υποψηφιότητα της Ρίος, διευκρίνισε ο Μαρτίν Γκουσμάν, γενικός γραμματέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σύνταγμα απαγορεύσει σε συγγενείς έως και τετάρτου βαθμού των αρχιτεκτόνων στρατιωτικών πραξικοπημάτων, ένοπλων εξεγέρσεων ή κινημάτων να επιδιώκουν την ανάδειξή τους στο ανώτατο αξίωμα του κράτους για το «κοινό καλό», σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Ρίος, η οποία σκόπευε να είναι υποψήφια του κόμματος Βαλόρ, θεωρείτο μια από τις επικρατέστερες υποψήφιες, αλλά βρισκόταν πίσω από τη Θέλμα Αλντάνα, την άλλοτε γενική εισαγγελέα, στις δημοσκοπήσεις.

Ο πατέρας της πολιτικού, ο άλλοτε δικτάτορας Ρίος Μοντ, κρίθηκε ένοχος το 2013 στη δίκη του για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα, η Δικαιοσύνη της χώρας ανέτρεψε την απόφαση.

Ο Ρίος Μοντ, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε τον πρόεδρο Άνχελ Γκεβάρα το 1982, πέθανε πέρυσι, σε ηλικία 91 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης