Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέκριναν τη Δευτέρα την πίεση που ασκείται σε δικαστικούς και δικηγόρους στη Γουατεμάλα, ειδικά σε όσους έχουν συνεργαστεί με την ανεξάρτητη επιτροπή η οποία, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Γίνονται καταγγελίες για εκφοβισμό και απειλές εναντίον δικαστικών, δικαστών και εισαγγελέων» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ο ανεξάρτητος ειδικός για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χουάν Πάμπλο Μποχολσλάβσκι και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος Ντιέγκο Γκαρσία-Σαγιάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας προκαλεί εντονότατη ανησυχία το ότι οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο. Αυτό πιθανόν αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά τους, την ακεραιότητά τους, το δικαίωμά τους στην προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και της φήμης τους, ενώ ενδέχεται να έχει συνέπειες για την ανεξαρτησία τους» επεσήμαναν οι δύο ειδικοί.

Προέτρεψαν τη Γουατεμάλα να εγγυηθεί ότι το δικαστικό σύστημα θα λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

«Είναι κεφαλαιώδες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι το δικαστικό σύστημα θα είναι ανεξάρτητο, ότι θα υπάρχει σεβασμός της ανεξαρτησίας του (και) της αμεροληψίας του» επέμειναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ειδικοί έδωσαν την τοποθέτηση αυτή στη δημοσιότητα μετά την κίνηση της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες να αψηφήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που εμπόδιζε την εκδίωξη από τη χώρα της Διεθνούς Επιτροπής Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG).

Η Επιτροπή, που διενεργούσε έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του δεξιού προέδρου, απορρίπτει την κατηγορία της κυβέρνησης Μοράλες πως παραβίασε τον νόμο της Γουατεμάλας.

Οι έρευνες της CICIG συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκάλυψη σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ιδίως εκείνου που οδήγησε στην πτώση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης