Γουατεμάλα: Πέθανε δημοσιογράφος που είχε πυροβοληθεί από αγνώστους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 08:45
Γουατεμάλα: Πέθανε δημοσιογράφος που είχε πυροβοληθεί από αγνώστους

Ένας δημοσιογράφος από τη Γουατεμάλα, ο οποίος πυροβολήθηκε από αγνώστους την προηγούμενη εβδομάδα, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε φορέας που εκπροσωπεί εργαζομένους στα ΜΜΕ της Γουατεμάλας.

«Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του συναδέλφου μας Μπράιαν Γκέρα», δημοσιογράφου του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου TLCOM, ανέφερε η συλλογικότητα Sala de Redacción («Αίθουσα Σύνταξης») σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο δημοσιογράφος, ηλικίας 25 ετών, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την Πέμπτη 27η Φεβρουαρίου στην Τσικιμούλα, 98 χιλιόμετρα ανατολικά από την Πόλη της Γουατεμάλας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπέκυψε την Τρίτη.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Γουατεμάλας (APG), ο κύριος φορέας εκπροσώπησης των επαγγελματιών του Τύπου, κατηγόρησε την αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ότι «δεν πήραν σοβαρά τις καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής» του δημοσιογράφου. Ζήτησε να διενεργηθεί διεξοδική έρευνα για την υπόθεση.

Η Γουατεμάλα είναι αντιμέτωπη με τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και την ατιμωρησία, δύο μάστιγες που κάνουν το έργο των δημοσιογράφων πολύ δύσκολο και λεπτό, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Το 2019, καταγράφηκαν 4.645 ανθρωποκτονίες στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου οι μισές εκ των οποίων συνδέονταν με τη δράση συμμοριών και τη διακίνηση ναρκωτικών, κατά επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με το γραφείο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εισαγγελίας, μεταξύ του 2015 και του 2018 καταγράφηκαν 17 δολοφονίες δημοσιογράφων. Η χώρα της κεντρικής Αμερικής παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες στο δυτικό ημισφαίριο για τους εργαζομένους στον Τύπο, επισημαίνει η RSF.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 09:04