Μια άλλοτε Πρώτη Κυρία της Γουατεμάλας, η Σάντρα Τόρες, θεωρείται το φαβορί για την προεδρία καθώς ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη χώρα, στην εκστρατεία ενόψει των οποίων κυριάρχησε το ζήτημα της ενδημικής διαφθοράς, παρότι έχει βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπη με κατηγορίες.

Σε βάρος της πρώην πρώτης κυρίας, η οποία είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζίμι Μοράλες στις εκλογές του 2015, διενεργείται έρευνα για παραβίαση των κανόνων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τόρες, 63 ετών, είχε πάρει διαζύγιο το 2011 από τον τότε πρόεδρο Άλβαρο Κολόμ (2008-2012) για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα, αφού το Σύνταγμα απαγορεύει σε συζύγους εν ενεργεία προέδρων να τους διαδέχονται.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ερχόταν ο ηγέτης της δεξιάς Αλεχάντρο Γιαματέι, πρώην διευθυντής σωφρονιστικών καταστημάτων που είχε φυλακιστεί για αρκετούς μήνες πριν απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες σε βάρος του για μια επιχείρηση της αστυνομίας που είχε οδηγήσει στους θανάτους επτά εγκλείστων το 2006.

Η Τόρες έχει μεταπηδήσει αρκετές φορές από κόμμα σε κόμμα και οι επικριτές της λένε ότι απλά θέλει την εξουσία με κάθε τίμημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 19 υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία.

Παράλληλα διεξάγονταν εκλογές για την ανάδειξη 160 μελών του Κογκρέσου και για την ανάδειξη των μελών των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων.

Υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες. Η εφημερίδα Prensa Libre έγραψε ότι πολίτες σε ορισμένες πόλεις κατήγγειλαν πως ετεροδημότες μεταφέρονταν σε πόλεις με λεωφορεία για να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Εξάλλου, η διαδικασία αναβλήθηκε στην πόλη Σαν Χόρχε, διότι μέλη της εφορευτικής επιτροπής δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Αρκετοί εξέφραζαν φόβους ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες θα πάνε πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που σημείωνε ιστορική πρόοδο στη Γουατεμάλα μέχρι πρόσφατα.

Ουδείς εκ των επικρατέστερων υποψηφίων τάσσεται υπέρ της συνέχισης αυτού του αγώνα με πρωτοβουλίες όπως αυτές που έκαναν εισαγγελείς και η Διεθνής Επιτροπή εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Οι πρωτοβουλίες και οι έρευνες των εισαγγελέων και της Επιτροπής αυτής οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος περίπου 680 ανθρώπων και στην πτώση του τότε προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα το 2015, υπενθυμίζουν αναλυτές.

Ο Μοράλες, ο σημερινός πρόεδρος, στράφηκε εναντίον της Επιτροπής όταν αυτή άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη χρηματοδότηση της δικής του προεκλογικής εκστρατείας.

Η εντολή της CICIG εκπνέει τον Σεπτέμβριο και ο Μοράλες, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος αφού το Σύνταγμα του απαγορεύει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, δεν αναμένεται να την ανανεώσει.

Εξάλλου, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την υποψηφιότητα μιας πρώην γενικής εισαγγελέα και σταυροφόρου εναντίον της διαφθοράς, κρίνοντας ότι δεν εκπλήρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η Θέλμα Αλντάνα, σε βάρος της οποίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης λόγω κατηγοριών περί κατάχρησης που η ίδια χαρακτηρίζει σκηνοθετημένες, βρίσκεται εκτός της χώρας το τρέχον διάστημα.

Οκτώ εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου. Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 18:00 [03:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας]. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας. Αν ουδείς εκ των υποψηφίων δεν ξεπεράσει το 51% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο επικρατέστεροι την 11η Αυγούστου.

Ένα από τα παράδοξα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν ότι επέτρεψε να συλληφθεί, μόλις βγήκε από το εκλογικό του τμήμα στη Σαλάμα (55 χλμ. βόρεια της Πόλης της Γουατεμάλας), ένας στρατηγός εν αποστρατεία που κατηγορείται για γενοκτονία ιθαγενών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και καταζητείτο επί οκτώ χρόνια, ο Λουίς Μεντόσα.

Ένα σύμπτωμα του κλίματος πολιτικής βίας που κυριάρχησε στην προεκλογική διαδικασία ήταν ότι ο εισαγγελέας του εκλογοδικείου Οσκάρ Σαάδ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία για να προστατεύσει «την ασφάλεια του και αυτή της οικογένειάς του», εν μέσω «συγκεκριμένων απειλών».

Με φόντο τη διαφθορά, το 59% των 17,7 εκατ. κατοίκων της Γουατεμάλας ζουν στη φτώχεια, παρά το ότι η οικονομία αναπτύσσεται με αξιοζήλευτο ρυθμό, που έφθασε το 3,1% του ΑΕΠ το 2018. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μεταναστεύσει για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία. Τα εμβάσματα των περίπου 1,5 εκατ. μεταναστών στις ΗΠΑ είναι ένας από τους κινητήρες της οικονομίας της Γουατεμάλας: πέρυσι έφθασαν τα 9,3 δισεκ. δολάρια, ποσό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Η επόμενη ή ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών αλλά και να κατευνάσει την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της χώρας για το συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών που φθάνουν στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού.

Πηγές: ΑΠΕ, dpa, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης