Γουατεμάλα: Νέες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 05:44
Γουατεμάλα: Νέες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι

Εκατοντάδες  πολίτες της Γουατεμάλας διαδήλωσαν ξανά χθες Κυριακή για να απαιτήσουν την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, τον οποίο κατηγορούν πως αφιερώνει ελάχιστους κρατικούς πόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

«Καλύτερα να πεθάνω εξεγερμένος παρά να ζω σαν σκλάβος» και «έξω ο Γιαματέι» έγραφαν κάποια από τα πανό που κράταγαν διαδηλωτές, οι οποίοι συνέκλιναν στη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας, απέναντι από την παλιά έδρα της κυβέρνησης, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ξανά την αποχώρηση από το αξίωμα του προέδρου Γιαματέι, 64χρονου γιατρού, στην εξουσία από τον Ιανουάριο, ενώ κατήγγειλαν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Η χθεσινή κινητοποίηση εκτυλισσόταν ειρηνικά, την επομένη της πυρπόλησης τμήματος της έδρας του κοινοβουλίου από πολίτες που διαδήλωναν εναντίον της υιοθέτησης του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος δεν προβλέπει καμία αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια.

Ο αρχηγός του κράτους δημοσιοποίησε νωρίτερα χθες ανακοίνωση με την οποία κάλεσε σε διάλογο, υποστηρίζοντας ότι οι βίαιες ενέργειες του Σαββάτου διαπράχθηκαν από «μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προχωρήσουν σε αληθινό πραξικόπημα».

Στα επεισόδια του Σαββάτου μπροστά στο κοινοβούλιο η αστυνομία προσήγαγε περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο νεαρούς κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με δύο δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, το Σαν Χουάν δε Διός και το Ρούζβελτ, περίπου πενήντα διαδηλωτές εισήχθησαν τραυματισμένοι, ανάμεσά τους ένας σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία των εδρών καταλαμβάνουν κόμματα της συμπολίτευσης και συγγενικοί σχηματισμοί, υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, που προβλέπει δαπάνες 12,8 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 25% από αυτές του 2020.

Όμως στην πλειονότητά τους τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν θα διατεθούν για έργα υποδομών, που θα ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει αύξηση των πιστώσεων ούτε για την υγεία, ούτε για την παιδεία, ούτε για την καταπολέμηση της φτώχειας και του παιδικού υποσιτισμού παρόλο που το ένα παιδί στα δύο ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών υποσιτίζεται, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Εξαγριωμένοι πολίτες καταγγέλλουν επίσης αδιαφάνεια όσον αφορά τους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τη δημιουργία υπερυπουργείου που θα αναλάβει νέος πολιτικός, προσκείμενος στον πρόεδρο Γιαματέι.

Ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας Γκιγιέρμο Καστίγιο, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από τον συντηρητικό πρόεδρο κι έχει ζητήσει την παραίτησή του, προέτρεψε χθες Κυριακή την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα τόσο για την πυρκαγιά στο κοινοβούλιο, όσο και για την καταστολή των διαδηλωτών από την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 08:16