Το Κογκρέσο της Γουατεμάλας απέρριψε χθες το αίτημα να αρθεί η ασυλία του προέδρου Τζίμι Μοράλες που είχε υποβάλει η γενική εισαγγελέας προκειμένου να αρχίσει έρευνα σε βάρος του για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2015—παρά το ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε εισηγηθεί το ακριβώς αντίθετο.

Για να αρθεί η ασυλία του αρχηγού του κράτους ήταν απαραίτητες 105 ψήφοι από τις 158 του ημικυκλίου, αλλά μόλις 25 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν υπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα και μια επιτροπή κατά της διαφθοράς η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα ζητούσαν να αρχίσει έρευνα σε βάρος του Μοράλες. Δύο ημέρες αργότερα, έξαλλος ο πρόεδρος κατηγόρησε τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), τον Κολομβιανό πρώην εισαγγελέα Ιβάν Βελάσκες, ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας, τον ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο κι απαίτησε την άμεση απέλασή του. Η απόφασή του ξεσήκωσε πολεμική και ακολουθήθηκε από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, πριν εντέλει ανακληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η CICIG υπό την ηγεσία του Βελάσκες αποτελεί αγκάθι για τον Μοράλες: διεξήγαγε έρευνες για τον γιο και τον αδελφό του και τώρα ζητάει να αρθεί η ασυλία του προκειμένου ο πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις για ένα ποσό περίπου 670.000 ευρώ άγνωστης προέλευσης που κατέληξε στα ταμεία της εκστρατείας του.

Ο Μοράλες, ένας κωμικός χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, εξελέγη στην προεδρία το 2015 υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και τους «κλέφτες», μετά τον εξαναγκασμό του προκατόχου του Ότο Πέρες Μολίνα σε παραίτηση και τη φυλάκισή του εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, στην έρευνα για το οποίο είχε συμμετάσχει ενεργά η CICIG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοράλες επιμένει ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει εξαρχής ότι το αίτημα να αρθεί η ασυλία του προέδρου Μοράλες θα απορριπτόταν, καθώς τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Κογκρέσου επίσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης