Γουινέα: Βρέφος θεραπεύτηκε από τον Έμπολα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015, 23:24
Γουινέα: Βρέφος θεραπεύτηκε από τον Έμπολα
Ένα βρέφος μόλις 34 ημερών, η τελευταία ασθενής που καταγράφηκε να έχει νοσήσει από τον ιό Έμπολα, η μητέρα του οποίου απεβίωσε, πήρε εξιτήριο από το νοσηλευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Κόνακρι της Γουινέας, αφού θεραπεύτηκε.

Το τέλος της επιδημίας θα μπορεί να κηρυχθεί στην χώρα 42 ημέρες αφού τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης στο παιδί βγουν αρνητικά και εφόσον κανένα άλλο κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η ίαση του μωρού ανακοινώθηκε την 16η Νοεμβρίου και το κοριτσάκι παρουσιάστηκε στο προσωπικό του κέντρου, που ξέσπασε σε ζητωκραυγές, κατά τη διάρκεια μιας πολύ συγκινητικής τελετής προς τιμή της με την παρουσία των συγγενών της.

«Τέλος στα τσιμπήματα. Θα επιστρέψεις στο σπίτι σου σήμερα. Θα μας λείψεις» της είπε μια νοσοκόμα, που πήρε στα χέρια της και σήκωσε ψηλά τη Νούμπια, όπως ονόμασαν το παιδί, προς τιμήν της νοσοκόμας που βοήθησε τη μητέρα της να τη γεννήσει.

«Αφήνουμε τη Νούμπια να φύγει με βαριά καρδιά. Όμως δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσει με τους γονείς της» είπε η γιατρός Μαρί Κλερ Κολιέ εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού.

«Έχασα τις δύο μου συζύγους (από τον Έμπολα). Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα που έδωσε ξανά ζωή στην κόρη μου» δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Σεβντούμπα Σουμάχ.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η σφοδρότερη μετά την ανακάλυψη του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 11.300 ανθρώπους εκ των 29.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015, 00:12