O Γκουστάβο Πέτρο, ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν, στα 62 του χρόνια, επαναστάτη σε πολλούς τομείς.

Αλλά ο πολιτικός αυτός, ο οποίος στα νιάτα του πήρε τα όπλα για να πολεμήσει εναντίον του κράτους, επιδιώκει να φέρει την αλλαγή με δημοκρατικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκληραγωγημένος από τις ήττες, ο πρώην δήμαρχος της Μπογοτά και οικονομολόγος είναι ένας πεισματάρης αριστερός πολιτικός, ο οποίος φιλοδοξεί, με την τρίτη απόπειρα, να αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Και αυτή τη φορά έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει απέναντι στον ανεξάρτητο υποψήφιο Ροντόλφο Χερνάντες, στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 19 Ιουνίου.

Ο κολομβιανός γερουσιαστής δεν θέλει τίποτα λιγότερο από το να αλλάξει την πορεία «μιας ιστορίας 200 χρόνων», όπως έχει επανειλημμένως τονίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ομιλίες μού έχουν γίνει δεύτερη φύση», έγραψε στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Μια Ζωή, Πολλές Ζωές».

Ο Πέτρο υποστηρίζει ένα «διαζύγιο» με τις ελίτ που κυβερνούσαν παραδοσιακά την Κολομβία.

Η άνοδός του τρομοκρατεί τους συντηρητικούς, τους επιχειρηματίες, τους μεγάλους γαιοκτήμονες και τους στρατιωτικούς, που φοβούνται ένα «άλμα στο κενό» σε περίπτωση νίκης της Αριστεράς.

Οι αντίπαλοί του επίσης χαίρονται να τον «χτυπάνε» για το παρελθόν του σε μια αριστερή αντάρτικη οργάνωση, την M-19, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία το 1990.

Ο υποψήφιος για την «αλλαγή» περιγράφει τον εαυτό του ως «προοδευτικό», αντί για «αριστερό», γνωρίζοντας την αρνητική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ο όρος αυτός σε μια χώρα, η οποία ταλανίστηκε από έξι δεκαετίες συγκρούσεων με διάφορες ομάδες ανταρτών.

Έχοντας δεχτεί πολλές φορές απειλές κατά της ζωής του και αφού υποχρεώθηκε σε τριετή εξορία στην Ευρώπη, ο Πέτρο είναι σήμερα ένας από τους πολιτικούς που έχει την μεγαλύτερη προστασία από τις δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες ο ίδιος πολέμησε: σε συναντήσεις εμφανίζεται με αλεξίσφαιρο γιλέκο περικυκλωμένος από αλεξίσφαιρες ασπίδες και από περίπου 20 σωματοφύλακες.

Τον Φεβρουάριο, ο Πέτρο είχε εξομολογηθεί στο AFP ότι φοβάται για τη ζωή του.

Η επανάσταση του Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια και εκπαιδεύτηκε από ιερείς, έχει τις ρίζες της στην απόρριψη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή, το 1973, κατά του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε καθώς και στην καταγγελλόμενη «εκλογική νοθεία» την ίδια εποχή εις βάρος ενός δημοφιλούς κόμματος της Κολομβίας.

Μεγάλος θαυμαστής του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Πέτρο είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της παρανομίας του το όνομα Αουρελιάνο από έναν χαρακτήρα του βιβλίου του Μάρκες «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς».

Ωστόσο, υπήρξε πάντα ένας «μέτριος» μαχητής, όπως λένε οι σύντροφοί του. Συνελήφθη και βασανίστηκε από τον στρατό, ενώ επίσης φυλακίστηκε για 1,5 χρόνο.

Χαρακτηρίζει εαυτόν «επαναστάτη» σε πολλούς τομείς, «με προτίμηση την βοήθεια των φτωχότερων».

Ο υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας «Ιστορική Συμφωνία» έχει υποσχεθεί ένα τεράστιο οικολογικό πρόγραμμα και σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τον στρατό, τον οποίο θεωρεί ελιτίστικο.

Μια από τις λέξεις κλειδιά της προεκλογικής του εκστρατείας—«ζωή»–είναι εμπνευσμένη από τον Καθολικισμό, επηρεασμένη από την Θεολογία της Απελευθέρωσης (Σ.τ.Σ: ένα θεολογικό ρεύμα της χριστιανικής πίστης, το οποίο επικράτησε κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα σε πολλές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής).

Ο Πέτρο είναι επίσης ο μοναδικός υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές που έχει συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο.

Σε περίπτωση εκλογής του, οι στρατιώτες θα πρέπει να ορκιστούν πίστη σε αυτόν τον πρώην αντάρτη και να αποδεχτούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες επιθυμεί να επαναφέρει με τις επαναστατικές δυνάμεις που εξακολουθούν να είναι ενεργές, καθώς και την αμνηστία που σχεδιάζει να παραχωρήσει στους διακινητές ναρκωτικών.

Έπειτα από την εξορία του στην Ευρώπη, ο Γκουστάβο Πέτρο εξελέγη βουλευτής, γερουσιαστής και στη συνέχεια δήμαρχος της Μπογοτά από το 2012 ως το 2015.

Ως βουλευτής κατήγγειλε τους δεσμούς μεταξύ των ακροδεξιών πολιτικών και των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Αλλά από την θητεία του στη δημαρχία της πρωτεύουσας χαρακτηρίστηκε αυταρχικός και ένας κακός διαχειριστής δημιουργώντας ισχυρούς αντιπάλους.

Ένας από τους συμβούλους του εκείνη την εποχή, ο Ντανιέλ Γκαρσία-Πιένα, αποστασιοποιήθηκε από τον μέντορά του εξαιτίας του «δεσποτικού» χαρακτήρα του και της «δυσκολίας του να εργάζεται μέσα σε ομάδα», αναγνώρισε όμως την ευφυία του, καθώς και ότι γνωρίζει καλά τη χώρα.

«Έδινε πολλούς αγώνες ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να απογοητεύεται όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έθετε», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτός ο πρώην σύμβουλός του στο AFP.

Ο Πέτρο έχει πάθος με την Γεωγραφία, είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης