«Στο μέλλον θα πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα (του Κυπριακού), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνολική διευθέτηση», συστήνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και προτείνει «να εκπονηθούν λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο» μετά τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας.

Στην έκθεσή του για το Κυπριακό, η οποία κυκλοφόρησε απόψε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι «μια έγκαιρη συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο θα παρείχε άμεσα σε κάθε πλευρά την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι η συνολική διευθέτηση θα περιελάμβανε εκείνα τα στοιχεία που έχουν καίρια σημασία για κάθε κοινότητα, και έτσι θα πρόσφερε την ώθηση για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τεχνικών λεπτομερειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει την πεποίθηση ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρακτικά η ουσία μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος: «Τα μέρη έφτασαν κοντά στο να καταλήξουν σε στρατηγική κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή βασικά στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της ύπαρξης πολιτικής βούλησης, θάρρους, αποφασιστικότητας και εμπιστοσύνης, για να μπορέσουν να φτάσουν οι πλευρές σε συμφωνία.

Στην έκθεσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές, «όταν αποφασίσουν από κοινού σε μια διαδικασία με την αναγκαία πολιτική βούληση, για να ολοκληρώσουν τη στρατηγική συμφωνία, που ξεκίνησε στο Κραν Μοντανά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σημειώνει την ανάγκη της εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ιδίως τώρα που υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στη διαδικασία.

Ο γ.γ. εκφράζει την εκτίμηση, ότι στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης διαδικασίας και για να επιτευχθεί επιτυχής συνολική διευθέτηση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, «τα μέρη θα πρέπει να μην χάσουν χρόνο για την εμπλοκή της κοινής γνώμης και να οικοδομήσουν από κοινού την υποστήριξη για ένα ενοποιημένο μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης