Γκουτιέρες για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών: «Παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ»

Γκουτιέρες για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών: «Παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ»
Πολλαπλά μηνύματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και την προάσπιση της ειρήνης στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών (24 Οκτωβρίου).

«Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Xάρτη μας - το έγγραφο ορόσημο που ενσωματώνει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του "εμείς οι λαοί"» αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Γκουτιέρες και τονίζει πως κάθε μέρα οι γυναίκες και οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να δώσουν πρακτική σημασία σε αυτόν τον Χάρτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Οργανισμού διαμηνύοντας: «Παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ».

«Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά παρατηρούμε την ανισότητα να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως μειώνοντας την ανισότητα αυξάνουμε την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς, αλλά δεν εγκαταλείπουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος» τονίζει.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε τόσα πολλά μέρη. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ειρήνη. Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι υποφέρουν. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή» προσθέτει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας. Για να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη. Για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας. Για να μη μείνει κανένας πίσω. Για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια για τον καθέναν και για όλους, ως Ηνωμένα Έθνη» καταλήγει ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, 06:16