Δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη της ουκρανικής ελίτ, τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, φέρονται να συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων «χρυσής βίζας», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, για να παράσχει υπηκοότητα στους πολύ πλούσιους και να τους δώσει το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως πριν από το 2013 η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο ανεπίσημη εκδοχή του σημερινού προγράμματος.

Ο «Guardian» έχει στην κατοχή του μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των πολύ πλούσιων που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτήν την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή, και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές Αρχές.

Πληροφορίες από: Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης