Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ασχολείται ο Guardian.

​Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται όλα τα κεφάλαια που έχουν αποδεσμευτεί ή δαπανηθεί, καθώς και μεγάλες δωρεές ιδιωτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η βρετανική εφημερίδα διερωτάται με κεντρικό της δημοσίευμα: «Πόσα λεφτά ακριβώς έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες;». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, από το 2015 η χώρα έχει λάβει 803 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης «Refugees Deeply». Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται όλα τα κεφάλαια που έχουν αποδεσμευτεί ή δαπανηθεί, καθώς και μεγάλες δωρεές ιδιωτών.

Τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση έχει η Κομισιόν, η οποία και εποπτεύει το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης & Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (541 εκατ. δολάρια). Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκαν για συνοριακούς ελέγχους, για τον μηχανισμό χορήγησης άσυλο και για την προστασία προσφύγων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τον εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτούνταν, δεν έλαβε σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων, καθιστώντας έτσι αναγκαία την έκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν μέσω άλλων «καναλιών». 

«Θολό» τοπίο

Η σύγχυση γύρω από την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών δαπανών έγινε μεγαλύτερη από τις «παραφουσκωμένες» δηλώσεις του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου που πρόσφατα επικαλέστηκε στοιχεία για δαπάνες άνω του 1 δις ευρώ, παρότι αυτό το ποσό προφανώς αφορά σε όλα τα διαθέσιμα και «θεωρητικά» κεφάλαια και όχι σε αυτά που έχουν πράγματι διατεθεί ή δαπανηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά πως έχουν ήδη σπαταληθεί τα 70 από κάθε 100 δολάρια που δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό​Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο των 803 εκατ. δολαρίων αντιπροσωπεύει την πιο «ακριβή» ανθρωπιστική αντίδραση στην ιστορία. Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι τα χρήματα δαπανώνται για τις ανάγκες 1 εκατ. ανθρώπων που εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά δικαιούχο θα ήταν 780 δολάρια. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των κεφαλαίων αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που έμειναν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου του 2016, και σε αυτήν τη βάση το κόστος για κάθε δικαιούχο ανέρχεται στα 14.088 δολάρια.

Αξιωματούχοι από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Echo) θεωρούν πως το κόστος ανά δικαιούχο ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε παρόμοια δράση κατά το παρελθόν. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά πως έχουν ήδη σπαταληθεί τα 70 από κάθε 100 δολάρια που δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Η περίπτωση «Απάνεμο»

Το δημοσίευμα κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στο κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στη Λέσβο. Ήταν μια εγκατάσταση 1 εκατ. δολαρίων που κατασκεύασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) κοντά στις παραλίες του νησιού στις οποίες κατέφθαναν οι περισσότεροι πρόσφυγες, με στόχο να υποδέχεται 2.000 ανθρώπους ημερησίως.

Χρηματοδοτήθηκε από δωρεές ιδιωτών, βρετανικά κεφάλαια στήριξης και από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Radcliffe Foundation» και χαρακτηρίστηκε από την IRC ως ένα «αναγκαίο κέντρο υποδοχής που παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στους πρόσφυγες». Το «Απάνεμο» δεν λειτούργησε ποτέ σύμφωνα με τις δυνατότητές του και τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάρτιο του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης