«Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στους διαδρόμους των δικαστηρίων, εν έτει 2016», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της Hürriyet. Ο Sedat Ergin, εμφανίστηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στο Μπακίρκοϊ της Κωνσταντινούπολης στις 25 Μαρτίου, κατηγορούμενος «για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο εισαγγελέας έχει παραπέμψει τον Εργκίν επειδή είχε σχολιάσει την δήλωση του προέδρου Ερντογάν «αν είχαμε κερδίσει 400 βουλευτές, αυτό δεν θα είχε συμβεί». «Εκείνο που θεωρώ πιο σημαντικό είναι πως εν έτει 2016 οι διάδρομοι των δικαστηρίων είναι γεμάτοι δημοσιογράφους στην Τουρκία, και η ελευθεροτυπία είναι εγκλωβισμένη τους διαδρόμους των δικαστηρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη δικαστική προσφυγή έχει γίνει και εναντίον του πρώην διευθυντή της ΖΑΜΑΝ (την οποία διευθύνουν τώρα διορισμένοι λογοκριτές από το κράτος) Ekrem Dumanlı που κατηγορείται ότι «παραποίησε τα λόγια του προέδρου». Ο Ντουμανλί δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και η δίκη του αναβλήθηκε επειδή εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Όλα αυτά συνέβαιναν καθώς άλλο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης -ακολουθώντας προφανώς άνωθεν εντολές- αποφαινόταν επίσης χτες, ότι η δίκη του διευθυντή της Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ) Can Dündar και του διευθυντή του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα Erdem Gül, πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ανάμειξης ζητημάτων ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο επίσης, έκανε προσφυγές και εναντίον βουλευτών της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα, με την κατηγορία της παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης. Νωρίτερα, ο δικαστής της έδρας είχε κάνει δεκτή την προσφυγή τόσο του προέδρου Ερντογάν, όσο και της κρατικής τουρκικής υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) να εκληφθούν ως ενάγοντες στην υπόθεση.

Η αίθουσα του δικαστηρίου Çağlayan, ήταν κατάμεστη από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους αλλά και βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) και Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (κουρδικού).

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπισθούμε τη δημοσιογραφία και το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες. Να υπερασπιστούμε την σύλληψή μας και το ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μας άφησε ελεύθερους» είπε ο Ντουντάρ απευθυνόμενος στους δικαστές.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο παλάτια. Το ένα ας μην το προσδιορίσω, αλλά το άλλο, το παλάτι της Δικαιοσύνης μας άφησε ελεύθερους υπακούοντας την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αλλά το άλλο παλάτι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μας φυλακίσει πάλι», πρόσθεσε εννοώντας προφανώς το παλάτι-κατοικία του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Γκιούλ, είπε ότι «δεν μπορεί κάποιος να τον εμποδίσει να ασκεί τη δημοσιογραφία. Και επειδή η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε και την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου».

Δύο μόλις ημέρες πριν την έναρξη της δίκης των Ντουντάρ και Γκιουλ, ο γενικός εισαγγελέας διόρισε νέους εισαγγελείς για την δίκη. Ο ένας από αυτούς, ο Evliya Çalışkan είναι αρμόδιος για «ζητήματα Τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και άλλων σοβαρών εγκλημάτων» μιας και οι δύο δημοσιογράφοι είναι κατηγορούμενοι για «κατασκοπία και τρομοκρατία». Είναι κατηγορούμενοι επειδή στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσαν την είδηση ότι «φορτηγά της ΜΙΤ μετέφεραν όπλα για αντάρτικες ομάδες στη Συρία».

Πρωτόδικα είχαν φυλακισθεί, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διατάξει την απελευθέρωσή τους μετά από 92 ημέρες κράτησής τους, επειδή «παραβιάζονταν τα δικαιώματά τους». Την απελευθέρωσή τους είχε επικρίνει έντονα ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αυτή ξεπερνούσε τις αρμοδιότητες του δικαστηρίου». Είπε μάλιστα πως «δεν θα σεβαστεί την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης