Στην προεκλογική πλέον Γερμανία, έχουν βγει τα «μεγάλα μαχαίρια».

Οι Σοσιαλδημοκράτες, αν και εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, άρχισαν την επίθεση με στόχο να αποκτήσουν τους χαμένους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας την πολιτική λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοινώνοντας χτες πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Άγγελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες προώθησαν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού, εξαπέλυσε το κατηγορώ αυτό σε μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε το κόμμα του εναντίον του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

«Οι πολιτικές της Άγγελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», κατέληξε.

Η Μπριγκίτε Τσίπρις, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας στη θέση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στο κόμμα στο πρακτορείο Reuters σήμερα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Τσίπρις, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, θα αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε επίσης χτες πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Άγγελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και ότι προτείνει ως αντίπαλο της νυν καγκελαρίου, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή «Bild» το ακροδεξιό-λαϊκιστικό-ξενοφοβικό-αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) αυξάνει το ποσοστό του κατά 1% και φτάνει πλέον το 14,5%, σταθεροποιώντας έτσι την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών.
Πρώτο κόμμα παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) με ποσοστό 32,5%, δηλαδή 1% λιγότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Δεύτερο κόμμα παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με -αμετάβλητο- ποσοστό 21%.

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) διατηρεί επίσης το ποσοστό του (11%), όπως και οι Πράσινοι (8,5%).

Σταθερά στο 7,5% παραμένει και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), και αν καταφέρει τελικά να το διατηρήσει, θα εισέλθει και πάλι στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ( αφού το όριο είναι 5%).

Ποικίλες αντιδράσεις στον γερμανικό τύπο για την «αλλαγή φρουράς» στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (SPD). Το ερώτημα που προβάλλεται είναι αν μπορεί ο Μάρτιν Σουλτς να εκθρονίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη και η συντηρητική Die Welt δεν θεωρεί απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της «αυτό που σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, με δεδομένα τα ποσοστά του SPD που δεν ξεπερνούν το 20%, θα μπορούσε, στην πορεία του χρόνου, να προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του SPD, που δεν θα μπορούσε να το κερδίσει ο (μέχρι σήμερα πρόεδρος του κόμματος) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτοντας υποψηφιότητα για την καγκελαρία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν θέτει υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Αυτή η είδηση αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Αλλά έχει μία λογική και προσφέρει μία ευκαιρία στο SPD».
Το SPIEGEL, στην ηλεκτρονική του έκδοση, επισημαίνει ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς Σουλτς οι σοσιαλδημοκράτες έπιασαν εξ΄απήνης την καγκελάριο Μέρκελ.

«Είναι σαφές ότι το SPD ωφελείται από τον αιφνιδιασμό. Η απελευθερωτική κίνηση του Γκάμπριελ μπορεί να δώσει κίνητρο στους σοσιαλδημοκράτες. Αν αυτό αρχίσει να αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές (για τους σοσιαλδημοκράτες), ίσως αρχίσει να επικρατεί νευρικότητα στο στρατόπεδο της χριστιανοδημοκρατίας. Και αυτό σε μία ευαίσθητη συγκυρία: από τότε που προέκυψε η προσφυγική κρίση, η Μέρκελ δεν μπορεί να αισθάνεται 100% σίγουρη για τη στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας».

«Φρέσκια αύρα» για τους σοσιαλδημοκράτες

Η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει πως «Ο Σουλτς δεν έχει να επιδείξει εμπειρία στην ηγεσία του κόμματος, ούτε στην εσωτερική πολιτική. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ουδείς θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ασκεί κριτική σε πολιτικές αποφάσεις, για τις οποίες ήταν συνυπεύθυνος ως υπουργός. Μπορεί λοιπόν ο Σουλτς να φέρει μία φρέσκια αύρα, την οποία χρειάζεται επειγόντως το SPD».

Με ένα παρόμοιο σκεπτικό η Freie Presse από το Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας επισημαίνει: «Ο Σουλτς ποτέ δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση Μέρκελ. Συνεπώς δεν φέρει κάποια ευθύνη για τον ʻμεγάλο συνασπισμόʼ. Αυτή η απόσταση είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Σουλτς απέναντι στον Γκάμπριελ για τον επικείμενο προεκλογικό αγώνα. Επιπλέον, ο Σουλτς αποτελεί και τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα του SPD. Αυτό το αντιλαμβάνεται πλέον και ο Γκάμπριελ. Η αποχώρησή του προσέφερε μία υπηρεσία στο κόμμα του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας».

Σκεπτικισμό για τον Σουλτς, αλλά και για γενικότερα για τις διεργασίες στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt: «Από την εποχή που οι σοσιαλδημοκράτες επέβαλαν τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ το κόμμα παραμένει διχασμένο, αναζητώντας ένα καινούριο DNA. Το ότι ο Γκάμπριελ σε αυτή τη φάση, κατάφερε να παραμείνει πάνω από έξι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αποτελεί ήδη ένα μικρό θαύμα. Ο Μάρτιν Σουλτς καλείται τώρα να επιτύχει ένα ακόμη μεγαλύτερο θαύμα, δηλαδή μία νίκη στις βουλευτικές εκλογές».

«Τραγική μορφή» ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ;

Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου χαρακτηρίζει «τραγική μορφή» τον απερχόμενο πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η μεγάλη καθίζηση του κόμματος είχε ήδη συντελεστεί πριν από τη δική του θητεία, το 2009, όταν το SPD κατρακύλησε από το 34% στο 23%. Ο Γκάμπριελ δοκίμασε τα πάντα για να υπερβεί την οροφή του 20%. Πήγε εκεί που κοχλάζει η κομματική βάση. Προσπάθησε να συμφιλιώσει το SPD με τον εαυτό του. Επέβαλε τον κατώτατο μισθό, σύνταξη στα 63 και ποσοστώσεις γυναικών στα εποπτικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν στο SPD ένα καθαρό και διακριτό προφίλ, με το οποίο θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από σύμβουλος της Άνγκελα Μερκελ».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | AFP | Reuters | Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης