Το Πεκίνο καταδίκασε σήμερα την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία νομοσχεδίου που στηρίζει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και κάλεσε έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη για εξηγήσεις, ενώ απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίποινα».

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοσού κάλεσε τον υπηρεσιακό επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο Ουίλιαμ Κλάιν για να του επιδώσει μία «έντονη διαμαρτυρία» και να «εκφράσει την αγανάκτησή του» για το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα το Πεκίνο καταδίκασε την απόφαση της Γερουσίας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ να καταγγέλλει ότι η αμερικανική Γερουσία «εθελοτυφλεί» μπροστά στα «γεγονότα», αλλά και σε ό,τι αφορά «στην ευημερία» των πολιτών του σημαντικότερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας.

Ο Γκενγκ επεσήμανε πως «εγκληματικές ενέργειες προβάλλονται ως αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», διότι η Ουάσινγκτον έχει «κρυφή ατζέντα», που είναι η αποσταθεροποίηση κατ’ αυτόν τόσο του Χονγκ Κονγκ όσο και της Κίνας, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν την κατάσταση, να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες προτού είναι αργά και να λάβουν αμέσως μέτρα για να αποτρέψουν αυτό το νομοσχέδιο να γίνει νόμος» υπογράμμισε ο Γκενγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο της Γερουσίας θα επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς θα πρέπει να απαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο εκδοχών του που υπερψηφίστηκαν, πριν το νομοσχέδιο φθάσει στο γραφείο του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης