Ρεπορτάζ: Αναΐς Βάθη
Την Παρασκευή η ελληνική κοινότητα Βρυξελλών παρουσία του προέδρου Δημήτρη Αργυρόπουλου και του λοιπού Δ.Σ υποδέχτηκε μια ομάδα ανθρώπων από την ΜΚΟ IASIS με κοινωνική δράση σε διάφορους τομείς και κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με προβλήματα νεολαίας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη κ.α.
Η ομάδα του IASIS ευελπιστεί σε μια επέκταση του δικτύου στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας δημιουργικά προγράμματα για τους νέους Έλληνες των Βρυξελλών.

Αποστολή

Η εφαρμογή των αρχών και των στόχων της Συναινετικής Διακήρυξης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στη WHO/MNH/MND 96.2 έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευαισθητοποίηση και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποδέχεται στρατηγικές για την ισότητα των ευκαιριών στα Α.Μ.Ε.Α., καθώς και βελτίωση της εικόνας των ΑΜΕΑ τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους αρμόδιους.

-Παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε άνεργα άτομα με ψυχικές διαταραχές και γενικά σε άτομα με ψυχικές ή σωματικές μειονεξίες καθώς και η προώθησή τους στην αγορά εργασίας.

Εκπόνηση από την εταιρεία ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς κρατικούς, πανεπιστημιακούς, ιδιωτικούς και διεθνείς.
-Ανάπτυξη και προώθηση τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου οι δείκτες ψυχιατρικών περιστατικών είναι αυξημένοι.
-Παροχή υπηρεσιών και μονάδων πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης ατόμων που έχουν σχέση με θέματα ουσιοεξάρτησης.

-Οργάνωση και λειτουργία Ομάδας για παρέμβαση σε έκτακτες ανάγκες και φυσικές καταστροφές (ομάδα παρέμβασης στην κρίση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ανάπτυξη σχέσεων με φορείς, εταιρίες και οργανισμούς παρόμοιας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και δεδομένων.
Ανάπτυξη έρευνας και σταχυολόγησης των εμπειριών και γνώσεων από φορείς, εταιρίες και οργανισμούς παρόμοιας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την κατά τρόπο επιστημονικά έγκυρο και δεοντολογικά ορθό παρουσίασή τους σε συνέδρια εργασίες και ημερίδες.

-Ανάληψη διακρατικών συνεργασιών με διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς των αναπτυσσόμενων ή προς ανάπτυξη χωρών με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των κατοίκων τους και την καταπολέμηση της φτώχειας. Οι συνεργασίες αυτές εκτείνονται και καλύπτουν τους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας της επισιτιστικής καθώς και της αναπτυξιακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Υπηρεσίες

-Οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες) και Προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων.

-Ανάπτυξη Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Εργασιών σε άτομα που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο σπίτι στα πλαίσια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

-Έξω-νοσοκομειακή παρακολούθηση ασθενών (ψυχοθεραπευτική εργασία) που εξέρχονται από τα ψυχιατρικά καταστήματα.

-Δραστηριότητες για την βελτίωση και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσα από Ομάδες: αλληλοβοήθειας, εργασίας, αθλητικές, καλοκαιρινών-χειμερινών διακοπών κ.λ.π.

-Οργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, διαλέξεων, σεμιναρίων με παρουσία και ενεργό συμμετοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

-Η έκδοση πάσης φύσεως σχετικών εντύπων και η συμμετοχή-παρέμβαση στα ΜΜΕ και άλλα σύγχρονα μέσα διάδοσης κατά τρόπο επιστημονικά έγκυρο και δεοντολογικά ορθό, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

-Οργάνωση συμποσίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προγραμμάτων για ειδικούς ή για το ευρύτερο κοινό, πραγματοποίηση εποπτειών στο ψυχοθεραπευτικό και ευρύτερα θεραπευτικό έργο των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας.

-Οργάνωση Συνεδριών και Ημερίδων με δυνατότητα συμμετοχής και των χρηστών

Οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχονται στους χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών, στα άτομα της 3ης ηλικίας με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που είναι πολιτισμικά διαφοροποιημένα ως άτομα 3ης ηλικίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης