Κορυφαίες προσωπικότητες του οικονομικού και πολιτικού κόσμου αναμένεται να παρευρεθούν στο καθιερωμένο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, που θα διεξαχθεί μεταξύ 22 και 25 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, θα δώσουν το παρών περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών, ηχηρή ωστόσο θα είναι η απουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει μετά το ατύχημά της στο σκι.

Τρεις είναι οι κορυφαίες λέσχες στις οποίες συναντώνται οι κορυφαίοι της πολιτικής και της οικονομίας: το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Μπίλντερμπεργκ και η Τριμερής Επιτροπή.

Στο 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συμμετάσχουν, πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και πολλοί άλλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την παγκόσμια συνάντηση στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλβαγκανγκ Σόιμπλε και ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά τους κορυφαίους επιχειρηματίες που θα παρίστανται στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω ονόματα: Oι ιδρυτές της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν. O εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ, η επικεφαλής της Yahoo Μαρίσα Μάιερ, ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον κ.ά.

Πάνω από 2.500 προσωπικότητες αναμένεται να συμμετάσχουν στο Φόρουμ, εκ των οποίων 1.500 στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών.

Οι στόχοι

Βασικός στόχος της άτυπης συνάντησης είναι η παρουσίαση πρωτοβουλιών και ιδεών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Ο ιδρυτής του φόρουμ, ο Κλάους Σβαμπ, εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «απαιτείται μια επανεκκίνηση».

«Ο ανασχεδιασμός του κόσμου: Επιπτώσεις για την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία» είναι το μότο του φετινού φόρουμ. Οι εργασίες, κεκλεισμένων των θυρών ως είθισται, θα επικεντρωθούν στην κατάσταση της οικονομίας ανά την υφήλιο, στις νέες τεχνολογίες και στις τάσεις που παρατηρούνται στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που διοργανώνει τη σύνοδο παρουσίασε την έκθεσή του αναφορικά με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία, εκτιμώντας ότι οι ανισότητες και οι κοινωνικές εκρήξεις που μπορεί να προκαλέσουν αποτελούν το πρωταρχικό ρίσκο. Οι εργασίες τη συνόδου, επομένως, θα επικεντρωθούν επιπλέον στην επεξεργασία και στην αντιμετώπιση των εν λόγω φαινομένων.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Φόρουμ θα μετάσχουν τόσο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης