Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif, ο κινητήριος μοχλός της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 με τον Μπαράκ Ομπάμα, απομακρύνεται, εν μέσω του αγώνα του καθεστώτος να επιβιώσει την εποχή της διαμάχης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μεταδίδει το ισραηλινό DEBKAfile.

Μέσα σε έξι χρόνια, αυτός ο «καλογυαλισμένος, άρτιος διπλωμάτης», που χαίρει της εκτίμησης τόσο της Ουάσινγκτον όσο και των Βρυξελλών, τυπικά «ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις του… κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών…», όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του στο Instagram τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτησή του σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου κύματος απολύσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος εν μέσω των απεγνωσμένων συζητήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο σχετικά με το πώς θα σωθεί η οικονομία από την κατάρρευση. Για τις συζητήσεις αυτές έχουν κάνει εκτενείς αναφορές οι ιρανικές πηγές και οι πηγές πληροφοριών του DEBKAfile στην Τεχεράνη.

Κι όλα αυτά λόγω των κυρώσεων που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επέβαλε στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, τον περασμένο Μάιο.
Οι πηγές του DEBKAfile βρίσκουν ενδείξεις ότι οι ηγέτες του Ιράν έχουν αποδεχθεί ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουν με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ψάχνουν τώρα διπλωμάτη ανάλογο με τη γραμμή του Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας, τον οποίο θεωρούν ως τον σωστό άνθρωπο να ασχοληθεί με τις προτάσεις του Donald Trump.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθεστώς στην Τεχεράνη βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης πολιτικής αναθεώρησης για τα επόμενα βήματά του, ενώ σηματοδοτείται επίσης από την επίσκεψη-έκπληξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ εκεί τη Δευτέρα.

Οι πηγές του DEBKAfile αναφέρουν ότι είχε προσκληθεί για πρώτη φορά να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα του ισλαμικού καθεστώτος που αφορούν στη Συρία.

Ο Άσαντ συνοδευόταν από τον ταξίαρχο Qassem Soleimani, διοικητή, ανώτατο επικεφαλής του Al Qods Brig για τη Μέση Ανατολή.

Ο στρατηγός Qassem Soleimani είναι εκείνος που θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Ισραήλ. Όλα τούτα δείχνουν έντονα ότι οι Ιρανοί Αγιατολάδες σκοπεύουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ από μια θέση ισχύος κι όχι αδυναμίας.

Πληροφορίες από DEBKAfile

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης