Στο Παρίσι έφτασε το πρωί της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία Μελάνια και στενούς του συνεργάτες. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πόλη του Φωτός, ο κ. Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έχει προγραμματίσει να δει και όλες τις τουριστικές ατραξιόν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψή του στο Παρίσι υποσκιάζεται από την αποκάλυψη ότι ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, συνάντησε μια Ρωσίδα δικηγόρο με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. 

Η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν μάλλον… περιπετειώδης, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι μετά την «καυτή» G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πλέον ότι χρειάζεται εταίρους και εκτός των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφασή του να επισκεφτεί τη γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται από πολλούς συμβολική, καθώς πριν από λίγο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίο που η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στις συζητήσεις των δύο πολιτικών θα κυριαρχήσουν τα διπλωματικά και στρατιωτικά ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων δήλωσε στο France 24 ότι ο Μακρόν δεν έχει καμία διάθεση να αποφύγει τα «αγκάθια». Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφαση του πλανητάρχη να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα.

Την ίδια ώρα, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τη θέση υπέρ του προστατευτισμού που κρατά ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Δεν θα αποφύγει [σ.σ.: ο Μακρόν] να συζητήσει θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και, έως ένα σημείο, το εμπόριο» δήλωσε συνεργάτης του Μακρόν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης