Το έντονο βουητό μέσα από το υπέδαφος κόβει την ανάσα, ενώ οι παλμοί ανεβαίνουν επικίνδυνα, καθώς η γη δεν σταματάει να τρέμει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπουκάλια γίνονται θρύψαλα, αντικείμενα πέφτουν στο έδαφος και κτήρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, σηκώνοντας τεράστιο σύννεφο σκόνης. Κραυγές αγωνίας «σκίζουν» τον άνεμο. Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι και τα πουλιά πετούν μακριά από τα δέντρα. Ζευγάρι τουριστών στην Κατμαντού καταγράφει τις απίστευτες εικόνες που εκτυλίχτηκαν όταν σημειώθηκε ο ισχυρότατος σεισμός των 7,9R.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.300, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 8.000. Η κατάσταση στα νοσοκομεία βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Οι Αρχές εξέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας οδηγίες προς τους πολίτες για τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης επιδημιών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε γειτονικές χώρες (Ινδία, Μπανγκλαντές, Κίνα). Το video που ακολουθεί προέρχεται από αυτόνομη κομητεία του Θιβέτ και αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Περισσότεροι από 8 εκατ. οι πληγέντες

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο σεισμός του Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατ. έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9RΑρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αποστείλει βοήθεια προς την κυβέρνηση ενός από τα φτωχότερα κράτη της Ασίας. Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προκειμένου να διανεμηθούν στη συνέχεια στους πληγέντες. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής συντονισμός, οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις, προκαλώντας την οργή των πληγέντων, οι οποίοι κατηγορούν τις Αρχές για ολιγωρία. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Νεπάλ, όπου η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων γίνεται μόνο με ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες απόλυτης καταστροφής που κατέγραψε μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) πάνω από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, ενώ σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες με τις καύσεις νεκρών ανάμεσα στα χαλάσματα στις όχθες του ποταμού Μπαγκμάτι.

Δείτε φωτογραφίες με την καύση των νεκρών στην Κατμαντού

Η καύση των νεκρών θεωρείται συνήθης πρακτική στο Νεπάλ, άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική παράδοση της ασιατικής χώρας. Ωστόσο, η ιστορική συγκυρία (σεισμός) καθιστά ακόμα πιο τραγική τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης