Η UNESCO απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προστασία της κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθούν “οι θησαυροί” της χώρας «στο Κάιρο, το Λούξορ και όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους».

«Η αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, είτε πρόκειται για μνημεία είτε για αντικείμενα, είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία έχει μεταδοθεί ως εμάς δια μέσου των αιώνων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα 120.000 κομμάτια του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ με επίσημο τρόπο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της Αιγύπτου, στο Κάιρο, το Λούξορ και σε όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή ιστορικούς τόπους της χώρας».

Σημειώνεται πως την Κυριακή, δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν έγινε απόπειρα κλοπής τους, καθώς οι κλέφτες επωφελήθηκαν από την αναταραχή που είχε προκληθεί από μια διαδήλωση ενώ την προηγουμένη, δεκάδες Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες στο μουσείο.

Για την γενική διευθύντρια της UNESCO, η πράξη αυτή φανερώνει ότι τα κομμάτια του Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, «όχι μόνο από επιστημονική ή οικονομική άποψη, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα του αιγυπτιακού λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπόκοβα ζήτησε εξάλλου να γίνει σεβαστή στην Αίγυπτο «η ελευθερία της έκφρασης» εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης