H βαλκανική διεύρυνση της Ε.Ε. και η ιδιότυπη περίπτωση Κοσσυφοπεδίου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018, 13:49
H βαλκανική διεύρυνση της Ε.Ε. και η ιδιότυπη περίπτωση Κοσσυφοπεδίου
Του Κώστα Μπετινάκη

Ενόψει του νέου σχεδίου για την ευρωπαϊκή διεύρυνση που αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, αξίζει να επικεντρωθούμε στο προβαλλόμενο από τους παρατηρητές ως «αγκάθι» -το Κοσσυφοπέδιο

Η Ρωσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα κράτη της Βαλκανικής από τα 1990 με ιδιαίτερα αδελφικές σχέσεις με την Σερβία. Χώρα που είχε υποστηρίξει όταν είχε υποστεί τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στα 1999 και επίσης αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόσχισή του το 2008.

Η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία, επιδιώκει να προσφύγει σε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα: Στην Κίνα, με την οποία διατηρεί εξαιρετικές επαφές, και κυρίως στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος της βαλκανικής χώρας.

Με τη Μόσχα να προσπαθεί εδώ και χρόνια με αποφασιστικότητα να ακυρώσει την πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Εκτός από τη Σερβία, το Κρεμλίνο έχει εστιάσει στην προσοχή του στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.

Η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και το σχέδιο «Β»

«Ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων της περιοχής πιστεύει πως ουδέποτε η χώρα του θα γίνει μέλος της ΕΕ», υποστηρίζει ο Florian Bieber, καθηγητής Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

Η Μαδρίτη ήδη έχει δηλώσει πως το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο τη Ρουμανία και τη Σλοβακία δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα.

Αν το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι δεν επιτύχει τον στόχο του –εκτός από τη διεθνή αναγνώριση- την εισδοχή του τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει εκ των πραγμάτων το σχέδιο Β’ που είναι η απορρόφησή του από την Αλβανία. Αφού προηγουμένως προκηρύξει δημοψήφισμα.

Στις 28 Νοεμβρίου το υπό άμεση αμερικανική ηγεμονία, κρατίδιο, γιόρτασε την 105η επέτειο της ανεξαρτησίας του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία –το 1912.


Στις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Πριστίνα, η πλειοψηφία των κατοίκων, που είναι αλβανογενείς, κρατούσαν αλβανικές σημαίες.

Οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο τον Ιούνιο του 2017, ενίσχυσαν τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στη μικρή χώρα των Βαλκανίων.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, αποτελούμενος από τρία κόμματα (PDK, AAK, NISMA) με επικεφαλής τρεις πρώην ηγέτες των ανταρτών στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αναδείχθηκε νικητής της αναμέτρησης με ποσοστό 34,7%.

Αισθητά ενισχυμένο, στη δεύτερη θέση, βγήκε από τη μάχη της κάλπης το ακραίο εθνικιστικό Κόμμα της Αυτοδιάθεσης (VV) συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,8%.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 25,8% περιορίστηκε η Δημοκρατική Λίγκα (LDK) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ισά Μουσταφά. Τέλος, το κόμμα που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου συγκέντρωσε ποσοστό 5,6%.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, «Τα σύνορα της χώρας με την Αλβανία θα πρέπει να είναι ανοικτά ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε πρόσφατη ομιλία του επανέλαβε πως παρ΄όλο που έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη χώρα του, «ακόμη δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα.

Εκείνο που επιδιώκει το Κοσσυφοπέδιο, εκτός από τη βελτίωση των σχέσεών του με το Βελιγράδι είναι να αποκτήσει θέση στον ΟΗΕ ανάλογη με αυτή που έχει δοθεί στους Παλαιστίνιους.

Κάτι που υποστηρίζουν διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» καθώς και το Ίδρυμα Κλίντον που ήδη προωθεί σχετική απόφαση να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Είναι πολύ γνωστές οι επιδιώξεις του «αλβανικού ονείρου» στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο στους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους μια και δεν περιορίζεται μόνον εκεί. Επηρεάζει άμεσα πέντε χώρες στα Βαλκάνια: Τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία την πΓΔΜ μαζί με το Κοσσυφοπέδιο.

Πέρα από τα Τίρανα που υποστηρίζουν αυτό το «όνειρο» το προωθεί και η Τουρκία με την εμφανή ανοχή των ΗΠΑ.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μοναδική βαλκανική χώρα, οι πολίτες της οποίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα προς τη δυτική Ευρώπη. Αιτία γι' αυτό είναι ότι η Πριστίνα δεν έχει εκπληρώσει βασικές δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών.

Τα «αγκάθια» είναι μεταξύ άλλων η μη εφαρμοσθείσα ευρύτερη αυτονομία των Σέρβων κατοίκων στο Κόσοβο και η επίμαχη οριοθέτηση των συνόρων της χώρας με το γειτονικό Μαυροβούνιο. Εκτός αυτών, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ένα από τα κράτη με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς και εγκληματικότητας στην Ευρώπη, ενώ στο έδαφός του γίνεται εκτεταμένο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, καθώς και εμπορία ανθρώπων. Ακόμη, η δικαιοσύνη θεωρείται ανίκανη, διεφθαρμένη και μακρύ χέρι της πολιτικής ηγεσίας.

Η οικονομική και κοινωνική κατάπτωση, σε συνδυασμό με την ανεργία-ρεκόρ, ειδικά μεταξύ των νέων, ωθεί πολλούς ανθρώπους στους κόλπους εγκληματικών δικτύων.

Ένας από τους προφανείς στόχους των ακραίων δυνάμεων που έχουν αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμη να μπλοκάρουν την πιθανή δίωξη κορυφαίων στελεχών τους για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Διαρκής ένταση στις σχέσεις Πριστίνα-Βελιγραδίου

Η Σερβία δεν έχει πάψει να διεκδικεί την επιστροφή του κατοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς Κοσόβου, που αποσχίστηκε το 2008 και αναγνωρίζεται από 100 και πλέον χώρες. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που κατέθεσε η ΕΕ, οι οποίες ούτως ή άλλων δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν αγγίζουν παρά μόνο την επιφάνεια των προβλημάτων.

Σε συνέντευξή του στο Reuters τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, κάλεσε τις ΗΠΑ - τον κύριο σύμμαχο της χώρας του- να παρέμβει στις συνομιλίες (που γίνονται με ευθύνη της ΕΕ) ανάμεσα στην Πριστίνα και το Βελιγράδι για να διακανονισθούν οι μεταξύ τους διαφορές.

Έτσι, οι ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης καλλιεργούν το έδαφος για διεθνοποίηση της διένεξης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018, 13:49