«Η σκληρότητα και η τόλμη του λαού στη Γάζα έφθασε για άλλη μια φορά σε νέα ύψη το Σάββατο: Δεκάδες ρουκέτες εκτόξευσαν στο Ισραήλ, μόλις μία εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (του Ισραήλ), λίγο μετά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και, το χειρότερο, δύο εβδομάδες πριν από την Eurovision. Πώς τολμάς Γάζα, πώς τολμάς;».

Με τις φράσεις αυτές ξεκινά το άρθρο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Gideon Levy στην εβδομαδιαία στήλη του στη «Haaretz». Τι πιο φυσικό θα σκεφτεί όποιος το διαβάζει, για το ύφος και την άποψη που εκφράζει η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να συνεχίσει: «Το Ισραήλ εξακολουθεί να μην έχει ανακάμψει από το Ολοκαύτωμα, προετοιμάζεται για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, οι μουσικοί αρχίζουν να φτάνουν στο αεροδρόμιο Ben-Gurion και εσείς εκτοξεύετε πυραύλους Qassam. Πώς θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε;».

…«Και έτσι πυροβολούν αυτοί οι κακοποιοί. Η Χαμάς θέλει χρήματα, το Ισραήλ είναι πολύ μαλακό σε αυτούς που είναι τρομοκράτες, ενώ εμείς εκφράζουμε την ειρήνη. Γεννήθηκαν για να σκοτώσουν. Την Παρασκευή ο στρατός σκότωσε τέσσερις διαδηλωτές πίσω από τον φράχτη των συνόρων της Γάζας, αλλά ποιος τα μετράει αυτά…».

Κάπου εδώ, όμως, το άρθρο έχει ήδη αρχίσει να «στραβώνει»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα είναι εντελώς αποσυνδεδεμένα από το πλαίσιο και την πραγματικότητα, σκόπιμα και εσκεμμένα. Μισή εβδομάδα μετά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η γνώση ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν περίκλειστα περισσότερα από 12 χρόνια πίσω από το συρματόπλεγμα σε ένα γιγαντιαίο κλουβί δεν υπενθυμίζει στο Ισραήλ οτιδήποτε και δεν ταρακουνά κάποιους».

«Μισή εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία ενός άλλου λαού θεωρείται ως δολοφονικός τρόμος χωρίς λόγο. Ακόμα και η απελπισμένη προσπάθεια να αποτραπεί η απαρχή καθολικής πείνας θεωρείται ως απληστία»…

… «Όποιος αγνοεί την πραγματικότητα στη Γάζα ή προσπαθεί να αρνηθεί την καταστροφή, ουδέν έχει διδαχθεί. Η Γάζα είναι γκέτο και αυτό που συμβαίνει στον Νότο είναι η εξέγερση του γκέτο».

…«Η χώρα που έχει αφιερώσει τη μνήμη της στα γκέτο, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες τίμησε αυτήν τη μνήμη, κρύβει το πρόσωπό της από το πολύ μεγαλύτερο γκέτο που χτίστηκε με τα ίδια της τα χέρια και δεν θέλει να το δει, αν και βρίσκεται μία ώρα από το κέντρο της χώρας αυτής».

Και το άρθρο καταλήγει: «”Τι ήταν αυτοί πριν;” μια γυναίκα με ρώτησε την Παρασκευή σε μια διάλεξη που έδωσα στο Τελ Αβίβ». «Και τι είμαστε; Πώς έχουμε καταντήσει;».

(*) Όπως επισημαίνεται στο βιογραφικό του Gideon Levy (γεν. 1953) στη Wikipedia, τα άρθρα του στην «Haaretz»  για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη έχουν βραβευτεί και έχει χαιρετιστεί ως «ηρωικός δημοσιογράφος». Οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν ως αριστερό και τον κατηγορούν ότι είναι προπαγανδιστής της Χαμάς.

Στον Levy έχουν απονεμηθεί: το ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό βραβείο για το 2008, το Βραβείο Ελευθερίας της Λειψίας το 2001, το Βραβείο της Ένωσης Ισραηλινών Δημοσιογράφων το 1997 και το Βραβείο του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ισραήλ το 1996.

Το νέο του βιβλίο «Η τιμωρία της Γάζας» μόλις κυκλοφόρησε από την εκδοτική εταιρεία Verso στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης