Αν και τυπική διαδικασία δεν παύει να αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια του ρεπουμπλικανικού κόμματος να δείξει πως σέβεται το καταστατικό και γενικότερα τους θεσμούς και τις αξίες του αμερικανικού έθνους. Οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου συνεχίζονται, με τον Mitt Romney να μη σταματά να μαζεύει νίκες σε πολιτείες των Η.Π.Α..

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επικράτησε άνετα στις προκριματικές του Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ρόουντ Άιλαντ, Πενσιλβάνια καθώς και στη Νέα Υόρκη πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο των αριθμό των αντιπροσώπων που χρειάζεται για να είναι αυτός ο… «εκλεκτός» στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο.

Συνολικά, ο Mitt Romney πρέπει να συγκεντρώσει 1.144 εκλέκτορες και μέχρι στιγμής έχει 824.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόσυρση του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, Rick Santorum, στις 10 Απριλίου, μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τις αναμετρήσεις που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Οι πέντε πολιτείες όπου διεξήχθησαν την Τρίτη ψηφοφορίες δίνουν συνολικά 231 εκλέκτορες.

«Μια καλύτερη Αμερική αρχίζει απόψε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν φυσικό, ο Mitt Romney φρόντισε για άλλη μια φορά να εξαπολύσει επίθεση στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, κατηγορώντας τον για λανθασμένες επιλογές τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον αντίστοιχο της εξωτερικής πολιτικής.

Σε ομιλία του στο Νιού Χάμσαϊρ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εμφανίστηκε βέβαιος πως «μια καλύτερη Αμερική αρχίζει απόψε».

«Ο Barack Obama δεν έφερε ούτε ελπίδα ούτε αλλαγή όπως υποσχόταν το 2008. Τί έχουμε να δείξουμε έπειτα από τα 3,5 χρόνια του προέδρου Obama; Είναι ευκολότερο να τα βγάζεις πέρα; Είναι ευκολότερο να πουλήσεις το σπίτι σου ή να αγοράσεις νέο; Εξοικονόμησες αυτά που χρειάζεσαι για τη σύνταξη; Βγάζεις περισσότερα από την δουλειά σου;», αναρωτήθηκε αρχικά.

«Στην Αμερική που βλέπω, έχει σημασία ο χαρακτήρας, οι επιλογές. Η μόρφωση, η σκληρή δουλειά και το να ζεις εντός των δυνατοτήτων σου θεωρούνται προσόντα κι επιβραβεύονται. Θα νικήσουμε τη φτώχεια, όχι με μια κυβερνητική επιταγή αλλά με σεβασμό και επιτεύγματα που διδάσκονται από τους γονείς, μαθαίνονται στο σχολείο και εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Τόσο ο Mitt Romney όσο και ο Barack Obama έχουν ξεκινήσει να ανταλλάσσουν πυρά για την οικονομία, ειδικά από τη στιγμή που φάνηκε πως ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης θα είναι αυτός που θα τεθεί αντιμέτωπος του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το επιτελείο του Mitt Romney αναζητά τρόπους προκειμένου να προσεγγίσει τους ανεξάρτητους, τους ισπανόφωνους και τους νέους, ομάδες ψηφοφόρων που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Παραδέχτηκε το… αυτονόητο

Με μόλις δύο νίκες σε προκριματικές εκλογές (Τζώρτζια και Νότια Καρολίνα) θα ήταν λίγο δύσκολο να θεωρεί πως θα μπορούσε να έχει ελπίδες για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Newt Gingrich, ουσιαστικά, παραδέχτηκε μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων πως… κάπου εδώ η προεκλογική του εκστρατεία σταματά.

Από την άλλη πλευρά ο Ron Paul, ο οποίος δεν έχει σημειώσει καμία νίκη μέχρι στιγμής, ξεκαθάρισε εκ νέου την Τρίτη πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια ακόμα κι αν ο Mitt Romney εξασφαλίσει το χρίσμα.

Ο δρόμος για την προεδρία

Νικητές εσωκομματικών εκλογών μέχρι στιγμής

Mitt Romney: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριντα, Νεβάδα, Μέιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Γουαϊόμινγκ, Ουάσινγκτον (μη δεσμευτική ψηφοφορία), Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Βέρμοντ, Αϊντάχο, Οχάιο, Αλάσκα, Πουέρτο Ρίκο, Ιλινόις, Ουισκόνσιν, Μέριλαντ και Ουάσινγκτον
Rick Santorum: Aϊόβα, Μιζούρι, Μινεσότα, Κολοράντο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Βόρεια Ντακότα, Γουαϊόμινγκ, Κάνσας, Αλαμπάμα, Μισισιπί και Λουϊζιάνα
Newt Gingrich: Νότια Καρολίνα και Τζώρτζια
Ron Paul:-

Προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων

Α) 5 Ιουνίου: Πέντε πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και
Β) 26 Ιουνίου: Γιούτα.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί από την 27η Αυγούστου ως την 30ή Αυγούστου στην Τάμπα Μπέι, στη Φλόριντα.

Το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, από την 3η ως την 6η Σεπτεμβρίου.

Τρεις τηλεμαχίες

Η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και τον Barack Obama είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης:
Η συνήθεια που έγινε λατρεία…, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 04:26
«Ο αγώνας συνεχίζεται», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 06:16
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης