Εντεκαμελές εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας έκρινε ότι η εταιρεία Google δεν χρειάζεται να αφαιρέσει μια αντι-ισλαμική ταινία από τον ιστότοπο του YouTube, ιδιοκτησία της πρώτης, μετά από καταγγελία μιας ηθοποιού που ισχυρίζεται ότι την ξεγέλασαν και την συμπεριέλαβαν στην ταινία, η οποία παρουσιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ ως παιδόφιλο.

Το δικαστήριο έκρινε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν στην Google να δείξει την επίμαχη ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» πρέπει να αρθούν. Η ταινία, που περιγράφεται ως τρέιλερ, είχε δημιουργήσει αντιαμερικανικές αντιδράσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και αλλού το 2012, καθώς κάθε απεικόνιση του προφήτη θεωρείται βλάσφημη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενάγουσα ηθοποιός Σίντυ Λη Γκαρσία πρόβαλε ένσταση όταν έμαθε ότι στην ταινία συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο κλιπ που είχε γυρίσει για άλλη ταινία. Σύμφωνα με την απόφαση, «Η ταινία, χαμηλής ποιότητας παραγωγής, δείχνει τον Προφήτη Μωάμεθ ως, μεταξύ άλλων, δολοφόνο, παιδόφιλο και ομοφυλόφιλο… Οι παραγωγοί κάλυψαν τη φωνή της Γκαρσία με μια άλλη που ρωτούσε, ‘Μήπως ο γιος σας Μωάμεθ ασέλγησε σε παιδιά;’».

Η Γκαρσία είπε ότι απειλείται η ζωή της λόγω της ταινίας. Το δικαστήριο αναγνώρισε τον κίνδυνο αλλά αποφάνθηκε ότι δεν είχε πνευματικά δικαιώματα στην ταινία ως ηθοποιός (άρα δεν μπορούσε να απαγορεύσει την προβολή της).

Ο κλάδος της βιομηχανίας παραγωγής ταινιών παρακολούθησε στενά τη δίκη για τυχόν αντίκτυπο σε όλες τις ταινίες, ενώ η εταιρεία Twitter, το ACLU – η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων – και άλλοι οργανισμοί τάχθηκαν υπέρ της Google, λέγοντας ότι το κοινό είχε κάθε δικαίωμα να παρακολουθήσει ένα βίντεο για ένα καυτό πολιτικό θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως η επιχειρηματολογία της Γκαρσία «θα επέτρεπε σε κάθε παράγοντα – από τους ενδυματολόγους μέχρι τους κομπάρσους – να ζητάνε πνευματικά δικαιώματα για διάφορα κομμάτια» της ταινίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης