Ένα ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του βραβευμένου Καναδού σκηνοθέτη, Μάικλ Γιόργκενσεν, φέρνει στο φως την ιστορία ενός Αμερικανού βετεράνου πολέμου, που πιθανώς να έχει εντοπιστεί ζωντανός μετά από 44 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο χωριό του Βιετνάμ.

Η ταινία «Unclaimed» (σ.σ: σε αρκετά ελεύθερη απόδοση, «Άνθρωπος στα αζήτητα» ) ακολουθεί τα ίχνη τον λοχία, Τζον Χάρλεϊ Ρόμπερτσον, πρώην μέλους των πρασινοσκούφηδων, ο οποίος θεωρείτο επισήμως νεκρός από τον αμερικανικό στρατό μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε όντως ένας ηλικιωμένος που πιθανώς να είναι ο αγνοούμενος, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν είναι πολύ καλή και – το σημαντικότερο – η δυνατότητά του να επικοινωνεί είναι περιορισμένη, πιθανώς λόγω αμνησίας που μπορεί να προκλήθηκε από παλαιούς τραυματισμούς. Δεν μιλάει αγγλικά αλλά βιετναμέζικα και ζει σε ένα απομονωμένο χωριό, νυμφευμένος με μία ντόπια.

Αυτός ο άνθρωπος ισχυρίζεται παρ’ όλα αυτά ότι θυμάται πως είναι Αμερικανός, πως πιάστηκε αιχμάλωτος και πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο φυλακισμένος σ’ ένα κλουβί από μπαμπού υφιστάμενος βασανιστήρια. Κατόπιν, όπως λέει, οι βιετκόνγκ τον άφησαν ελεύθερο και μία χήρα που ενδιαφέρθηκε να τον κάνει καλά τον παντρεύτηκε και του έδωσε το όνομα του νεκρού της συζύγου.

Η Αμερικανίδα «χήρα» του λοχία Ρόμπερτσον, οι δύο κόρες τους, καθώς και η 80χρονη αδελφή του, ενημερώθηκαν σχετικά, αλλά μόνο η αδελφή ταξίδεψε μέχρι το Βιετνάμ και συνάντησε αυτόν τον άνθρωπο. Η συνάντηση ήταν συγκινητική και καταγράφηκε από τον κινηματογραφικό φακό του Γιόργκενσεν. Η οικογένεια πιστεύει ότι πρόκειται για τον χαμένο συγγενή – το ίδιο και εκείνος. Ωστόσο, όλοι αρνούνται να κάνουν τεστ DNA, οπότε το μυστήριο και η αμφιβολία παραμένουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόσωπο που στάθηκε αιτία να ξαναρχίσει η επιχείρηση αναζήτησης είναι ένας άλλος βετεράνος πολέμου ονόματι, Τομ Φονς. Μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Ο Φονς βρισκόταν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Νότια Ασία, όταν έτυχε να ακούσει για κάποιον φερόμενο ως επιζώντα του Βιετνάμ. Τον συνάντησε, πείστηκε από τα λεγόμενά του και κατόπιν προσέγγισε τον Γιόργκερσεν.

Ερωτήματα εγείρονται ωστόσο, για τους λόγους για τους οποίους ο αμερικανικός στρατός δεν φάνηκε δεκτικός να οργανώσει κάποια αποστολή προκειμένου να εξακριβώσει αν ο Ρόμπερτσον είναι ζωντανός παρόλο που η οικογένεια του είχε προσκομίσει στοιχεία που στήριζαν την υπόθεση. Την απροθυμία αυτή σχολίασε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ. «Δεν ισχύει τόσο ότι οι Βιετναμέζοι αρνήθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, περισσότερο ισχύει ότι ο αμερικάνικος στρατός δεν έκανε τίποτα για να τον γυρίσει στην πατρίδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιόργκενσεν.

Η «χήρα» και τα παιδιά του Ρόμπερτσον απέσυραν τη συμμετοχή τους από το ντοκιμαντέρ ενώ παραμένει άγνωστο αν ο λόγος σχετίζεται με το ότι ο πρώην λοχίας έχει ξαναπαντρευτεί. Όσο για τον ηλικιωμένο «ήρωα» του ντοκιμαντέρ, αποφάσισε ότι «του αρκεί το ότι ήρθε σε επαφή μία φορά με την αμερικανική οικογένειά του». Και επέλεξε να μείνει στην χώρα που τον φιλοξένησε όσο η γενέτειρά του τον τιμούσε ως «ηρωϊκώς πεσόντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης