Μέχρι την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο.

Ως ο νούμερο 1 εξτρεμιστής στη λίστα με τους περισσότερο καταζητούμενους του FBI, ο Αλ Ζαουάχρι και ο νεκρός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ο Αλ Ζαουάχρι θεωρήθηκε ένας από τους ηγέτες της τρομοκρατίας που ηγήθηκε του σχεδιασμού και της εκτέλεσης αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια επίθεση που σκότωσε τον Αλ Ζαουάχρι στις 31 Ιουλίου, ενώ βγήκε από το μπαλκόνι του στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση διεξήχθη από μη επανδρωμένο drone, το οποίο εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire.

Το όνομά του έχει διαγραφεί από τη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI, αλλά υπάρχουν περίπου δύο δωδεκάδες ακόμη ονόματα ύποπτων τρομοκρατών και εξτρεμιστών.

Ακολουθούν επτά άτομα από τους πλέον επικίνδυνους εξτρεμιστές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI, με πρώτο τον γαμπρό του Αλ Ζαουάχρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αμπντ Αλ – Ραχμάν Αλ – Μαγκρεμπί

Ο γαμπρός του Αλ Ζαουάχρι, Αμπντ Αλ – Ραχμάν Αλ – Μαγκρεμπί, μαροκινής καταγωγής, αναζητείται για ανάκριση σε σχέση με τη συμμετοχή του στην Αλ Κάιντα, μια οργάνωση γνωστή για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ . Ο Αλ- Μαγκρεμπί φέρεται να σπούδασε προγραμματισμό λογισμικού στη Γερμανία πριν ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, όπου επιλέχθηκε να διαχειριστεί την Αλ-Σαχάμπ, την κύρια πτέρυγα μέσων ενημέρωσης της Αλ Κάιντα.

Μετά τα γεγονότα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Αλ- Μαγκρεμπί διέφυγε στο Ιράν και πιθανότατα ταξιδεύει μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, σύμφωνα με το FBI, το οποίο προσφέρει αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

 

Σαγιέντ Μιρ

Ο Σαγιέντ Μιρ καταζητείται για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2008 στη Βομβάη της Ινδίας. Μεταξύ 26 Νοεμβρίου 2008 και 29 Νοεμβρίου 2008, δέκα επιτιθέμενοι εκπαιδευμένοι από την ξένη τρομοκρατική οργάνωση Λασκάρ-Ε-Ταγίιμπα (LeT) με έδρα το Πακιστάν πραγματοποίησαν μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον πολλών στόχων στη Βομβάη, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, καφετεριών και ενός σιδηροδρομικού σταθμού, σκοτώνοντας περίπου 170 άτομα. Έξι Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τριήμερων επιθέσεων.

Ο Μιρ φέρεται να υπηρέτησε ως επικεφαλής σχεδιαστής των επιθέσεων, κατευθύνοντας τις προετοιμασίες και τις αναγνωρίσεις, και ήταν ένας από τους ελεγκτές με έδρα το Πακιστάν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Επιπλέον, ο Μιρ φέρεται να συνωμότησε για να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση εναντίον μιας εφημερίδας και των υπαλλήλων της στη Δανία μεταξύ 2008 και 2009. Ο Μιρ κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ στις 21 Απριλίου 2011 για συνωμοσία προκειμένου  να τραυματίσει την περιουσία μιας ξένης κυβέρνησης.  Επίσης για την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες, για δολοφονία πολίτη εκτός των ΗΠΑ και συνέργεια και για βομβαρδισμούς  χώρων δημόσιας χρήσης. Ένα ένταλμα σύλληψης του εκδόθηκε στις 22 Απριλίου 2011. Το FBI προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

 

 

Ισμαήλ Μουσλίμ Άλι

Ο Ισμαήλ Μουσλίμ Άλι καταζητείται για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην αεροπειρατεία της πτήσης 626 της American Airlines στις 31 Δεκεμβρίου 1984 που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Σεντ Κρουά, στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy  στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο Άλι, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο ως κρατούμενος που μεταφέρθηκε από τα νησιά σε φυλακή της Νέας Υόρκης, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πιστόλι κρυμμένο στο μπάνιο του αεροπλάνου για να καταλάβει το αεροπλάνο ώστε να μεταβεί στην  Αβάνα της Κούβας, σύμφωνα με το FBI.

Εκείνη την εποχή, ο Αλί εξέτιε οκτώ φορές ισόβια για τις δολοφονίες οκτώ τουριστών στο Σεντ Κρουά.

Ομοσπονδιακό ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον Αλί στις 17 Απριλίου 1985, αφού κατηγορήθηκε για πειρατεία αεροσκαφών.

 

 

Τζαμπέρ Α. Ελμπανέχ

Ο Ελμπανέχ καταζητείται σε σχέση με μια ομοσπονδιακή ποινική καταγγελία που αποσφραγίστηκε στις 21 Μαΐου 2003, στη Δυτική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.

Κατηγορείται για παροχή υλικής υποστήριξης και συνωμοσία στην Αλ Κάιντα.

Ο Ελμπανέχ ήταν για τελευταία φορά γνωστό ότι βρισκόταν  στην Υεμένη.

Η ανταμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην άμεση σύλληψή του έχει οριστεί στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

Σαΐφ αλ-Αντέλ

Ο Σαΐφ αλ-Αντέλ καταζητείται από το FBI και θεωρείται υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Κάιντα.

Καταζητείται για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στην Τανζανία και την Κένυα.

Μια αμοιβή έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρεται από το FBI για πληροφορίες που θα οδηγήσουν άμεσα στη σύλληψή του.

 

 

 

 

 

Μοχάμεντ Αλί Χαμαντέι

Ο Μοχάμεντ Αλί Χαμαντέι καταζητείται από το FBI σε σχέση με την αεροπειρατεία αεροπλάνου το 1985 που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός Αμερικανού πολίτη.

Είναι φερόμενο ως μέλος της ιρανικής ομάδας πληρεξουσίων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το FBI προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή την καταδίκη του.

 

 

 

 

Μουχάμαντ Αχμέντ Αλ- Μουναγουάρ

Ο Αλ- Μουναγουάρ κατηγορήθηκε στην αμερικανική περιοχή της Κολούμπια για τον φερόμενο ρόλο του στην αεροπειρατεία της πτήσης 73 της Pan American World Airways στις 5 Σεπτεμβρίου 1986 κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Καράτσι του Πακιστάν, σύμφωνα με το FBI. Η επίθεση φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 20 επιβατών και του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών πολιτών, και την απόπειρα δολοφονίας 379 επιβατών και του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων 89 Αμερικανών πολιτών. Το FBI είπε ότι ο Αλ- Μουναγουάρ πιθανότατα κατοικεί σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Πιστεύεται ότι είναι μέλος της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ. Κατηγορείται για καταστροφή αεροσκάφους, παράνομη τοποθέτηση καταστροφικού μηχανισμού σε αεροσκάφος, άσκηση βίας κατά ατόμου σε αεροσκάφος, ομηρεία και δολοφονία υπηκόων ΗΠΑ. Η ανταμοιβή που θα οδηγήσει στην  άμεση σύλληψή του έχει οριστεί στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης