Στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του τις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς του σε πρώην μοναστήρι της κεντρικής Ιταλίας, η οποία είχε αρχίσει χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε σήμερα. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «πολιτικό κογκλάβιο».

«Θέσαμε τέσσερις στόχους για τις επόμενες εκατό ημέρες», τόνισε ο Ενρίκο Λέτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί είναι η κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας —αν και μένουν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες—, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απασχόληση των νέων, η αναχρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας με 1,5 δισεκατ. ευρώ και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Ο Λέτα πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τις τροποποιήσεις του Συντάγματος θα κληθούν να εργαστούν τόσο μια εξωτερική επιτροπή ειδημόνων, όσο και τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνταγματικών υποθέσεων».

Παράλληλα, πρέπει να αποσαφηνισθεί αν στην κατάργηση πληρωμής του φόρου πρώτης κατοικίας (προς το παρόν έχει ανασταλεί η πληρωμή του φόρου του Ιουνίου) θα συμπεριληφθεί και το «πάγωμα» του φόρου για τα αγροτεμάχια και τις αποθήκες που χρησιμοποιούνται από βιοτεχνίες και βιομηχανίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ιδιωτική τηλεόραση La 7, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει με την βοήθεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, να μειώσει την φορολογική πίεση επί των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων.

Οι πρώτες αποφάσεις πρόκειται να δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σχετικά με την ομοιογένεια της κυβερνητικής του ομάδας, ο Λέτα επανέλαβε ότι «οι υπουργοί πρέπει να ασχολούνται με την διακυβέρνηση και τα προβλήματα της χώρας και να παραμείνουν εκτός υποθέσεων που θεωρούνται αμιγώς κομματικές».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης