Τζαν Ντούνταρ (*)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πριν από τρία χρόνια η Τουρκία βρέθηκε στο κατώφλι δικτατορίας. Το πραξικόπημα όμως απέτυχε και ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία σε αστυνομοκρατούμενη χώρα, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντούνταρ στην Deutsche Welle.

Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Μαρμαρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντέδρασε άμεσα. Συνδέθηκε μέσω FaceTime με το CNN Türk και απηύθυνε έκκληση στον τουρκικό πληθυσμό να σταματήσει τα τανκς.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη νύχτα.

Μετά την ήττα των στασιαστών ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δύο επιλογές. Είτε να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία και να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας είτε να θέσει τα θεμέλια για ένα απολυταρχικό κράτος. Επέλεξε το δεύτερο.

Λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν προσγειωνόταν το αεροσκάφος του στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για «δώρο του Αλλάχ» και δήλωνε ότι «ήρθε η ώρα για “κάθαρση” στο στράτευμα».

O όρος «κάθαρση» ορίζει την καθημερινότητα στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές στο στράτευμα που διώκονται, αλλά και όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότεροι από 125.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, καθηγητές, δικαστές και νομικοί απολύθηκαν, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πέρασαν από δίκη, αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και πλήθος δημοσιογράφοι φιμώθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης